Vienoje populiariausių Šveicarijos Alpių vietovių lynų kelio darbuotojai vasaros mėnesiais pluša ant Titliso kalno, kad apsaugotų snieguotus jo šlaitus – jie kloja uždangalus, kad pridengtų ledą nuo saulės spindulių.

„Šiuo metu bandome uždengti iš viso 100 tūkst. kvadratinių metrų. Tai plotas, kuris pastaraisiais metais vis didėjo. Per pastaruosius kelerius metus mes uždengiame vis daugiau ir daugiau. Vien tik šiais metais apdengėme beveik 30 tūkst. kvadratinių metrų didesnį plotą. Kodėl taip darome? Mes klojame ant ledyno poliesterio audinį kaip natūralų skydą – kad vasarą išlaikytume atspindėjimo savybes ir išsaugotume kuo daugiau sniego, kuris iškrito praėjusiais metais“, – sakė „Titlis Bergbahnen“ sniego sąlygų ir trasų saugumo vadovas Gianas Darmsas.

Pastaraisiais dešimtmečiais nuo 3 238 m aukščio kalno nutirpo didžiuliai ledo plotai. Manoma, kad per ateinant pusšimtį metų ledo ant jo visiškai nebeliks. Kad šio kalno nusileidimo trasos veiktų kuo ilgiau, „Titlis Bergbahnen“ darbuotojai ant kalno šlaitų kloja sintetinės vilnos audinį, kuris suteikia natūralią apsaugą nuo saulės spindulių, ir pastaraisiais metais vis didina užklojamo paviršiaus plotą, pažymėjo G. Darmsas.

„Tai, kas pastaraisiais metais nutiko Titliso ledynui, galima reziumuoti labai paprastai: jis labai smarkiai aptirpo. Jei pažvelgsite tolyn už manęs, pamatysite, kad apatinė keltuvo stotis buvo kairėje uolos viršūnės pusėje. Tai reiškia, kad iki tos vietos viskas buvo užpildyta ledyno ledu. O dabar matote, kas iš jos liko per pastaruosius 30 metų“, – sakė G. Darmsas.

Titliso kalnas.

Grupelė darbuotojų per penkias – šešias savaites uždengia ledyno dalis apsauginiu poliesterio audiniu, kuris padeda sustabdyti vasarinį tirpimą ir išsaugo daugiau sniego, iškitusio praėjusią žiemą.

Šiuo metu jie yra uždengę maždaug 100 tūkst. kvadratinių metrų plotą, kuris apytikriai atitinka 14 futbolo aikščių. Spindulius reflektuojantis sintetinės vilnos audinys atspindi saulės energiją atgal į atmosferą ir apsaugo nuo šiltesnės oro temperatūros, o lyjant vėsina ledą. Artėjant žiemai, per kelias savaites uždangalai nuimami.

Surinktas sniegas tuomet supilamas į ledyno įtrūkimus, kurie priešingu atveju gali pasiekti ir slidinėjimo trasas. Šis metodas taip pat padeda išsaugoti keltuvų atramas, kurios yra įtvirtintos lede.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)