Neseniai „The Nature Conservancy“ mokslo komunikacijų direktorius Matthew Milleris tinklaraštyje „Cool Green Science“ paskelbė straipsnį, kuriame papasakojo apie didžiulį kiekį vaizdinių įrodymų, kad Aliaskoje gyvenantys lokiai kartais vaikštinėja tarytum su prie pasturgalio pririštais serpantinais. Deja, tai ne papuošimai, o parazitai. Labai ilgi parazitai, informuoja iflscience.com.

Viename iš M. Millerio minėtų vaizdo įrašų užfiksuotas didelis juodasis lokys, iš kurio pasturgalio kyšo paslaptingoji „virvelė“. Šleikštulį keliantį epizodą Velso Princo saloje nufilmavo aplinkosaugininkas Michaelis Kampnichas. Regis, kaspinuočio ilgis siekia mažiausiai du metrus.

Panašu, kad meškos retkarčiais bando atsikratyti nepageidaujamų „augintinių“ trindamosi į medžius, bet, kaip matyti M. Kampnicho videomedžiagoje, šios pastangos ne visada duoda vaisių. Įdomu tai, kad itin ilgi kaspinuočiai nėra retas svečias Aliaskoje gyvenančių lokių organizme, bet iš kur jie ten atsiranda?

Meškos Aliaskoje. Paul Williams nuotr.

Aliaskos lokiai labai mėgsta lašišas ir jas žvejoja tiesiog letenomis, įsibridę į upes. Tose pačiose upėse aptinkama ir kaspinuočių kiaušinių, kuriais paskanauti neatsisako vėžiagyviai. Savo ruožtu, vėžiagyviai tampa lašišų pietumis. Štai ir visa svarbiausia mitybos grandinės informacija.

Išsiritęs lokio žarnyne, kaspinuotis auga, pasiekia įspūdingą ilgį ir galiausiai pasišalina per išeinamąją angą, bet prieš tai padeda daug kiaušinėlių, kurie su lokių išmatomis patenka į upes, ir kaspinuočio gyvybės raidos ciklas prasideda iš naujo.

Meškos Aliaskoje. Paul Williams nuotr.

Pasaulyje yra daug kaspinuočių rūšių, parazituojančių įvairius gyvūnus, tačiau Aliaskos lokius šeimininkais pasirinkusi rūšis užauga iki devynių metrų ilgio. Beje, kaspinuočiais gali užsikrėsti ne tik gyvūnai, bet ir žmonės. Pavyzdžiui, vieno vyro žarnyne gyveno net 9,7 metro ilgio kirmėlė.

Meškos Aliaskoje. Paul Williams nuotr.

Nors ir nelabai mėgstami, parazitai yra svarbi organizmų rūšis, vaidinanti esminį vaidmenį ekosistemoje. Manoma, kad kai kurie parazitai netgi sulėtina senėjimo procesą ir yra nuodugniai tyrinėjami. Galbūt todėl vienas mokslininkas sutiko būti užkrėstas 50-ia nematodų.

Meškos Aliaskoje. Paul Williams nuotr.

Šaltinis: https://blog.nature.org/science/2021/08/17/the-disturbingly-long-tapeworms-of-alaskan-bears/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)