M. Kazėno darbas, kuriame vaikinas aiškina, kaip CO2 perdirbimui šiandien būtų galima pritaikyti fotosintezės principą, sulaukė aukščiausių komisijos bei žiūrovų įvertinimų. „Būtent tai augalai daro jau tūkstančius metų: jie paima anglies dvideginį ir grąžina jį į savo pradinę formą. Pagalvojau, kad lygiai taip pat būtų galima pasielgti ir su iškastiniu kuru“, – sako M. Kazėnas.

Konkurso nugalėtojų apdovanojimai.

Tvarių sprendimų konkursą Lietuvos moksleiviams šiemet pirmą kartą organizavo JAV finansų bendrovė „Shift4 Payments Lithuania“. Specialaus renginio metu Vilniuje buvo apdovanoti 5 finalinių darbų autoriai: Rapolas Žygus iš Klaipėdos, Kristupas Stonkus iš Plungės, Benediktas Žemaitis iš Klaipėdos, Ignas Plunksnis iš Vilniaus ir pirmosios vietos nugalėtojas – Mantas Kazėnas iš Vilniaus.

„NASA“ suteikė vertingų duomenų

Gilintis į temą M. Kazėnui padėjo chemijos mokytojas bei atvirai prieinami informacijos šaltiniai internete bei literatūroje. Tačiau vaikinas pripažįsta, kad didžiausią paspirtį jo darbui suteikė „NASA“ pagalba.

Konkurso nugalėtojų apdovanojimai.

„Pradžioje viską bandžiau kurti pats, tačiau tai buvo ganėtinai sunku. Sunku rasti reikiamus duomenis, sunku juos tinkamai ir kritiškai įvertinti. Kai jau galvojau, kad esu aklavietėje – sužinojau, kad ir „NASA“ vykdė projektą šioje srityje. Susisiekiau su jais, gavau daug naudingos informacijos, tyrimų duomenų – tai labai padėjo vėliau kuriant prototipą“, – pasakoja M. Kazėnas.

Kiekvienam, kuris nori save atrasti mokslinėje ar technologijų srityje, jaunuolis pataria – nebijoti klausti profesionalų. „Visi, su kuriais pavyko susisiekti, betarpiškai palaikė, negailėjo nei laiko, nei duomenų. Suprantu, kad ir labai didelės bei įtakingos kompanijos vysto technologijas šia kryptimi. To sieksiu ir pats“, – sako M. Kazėnas, kuris ateityje norėtų rinktis astrofizikos studijas.

Konkurso nugalėtojų apdovanojimai.

Konkursas pritraukė neabejingus planetos ateičiai

Konkurso organizatoriai pakvietė 8-12 klasių Lietuvos moksleivius įvertinti sau ar savo bendruomenei būdingus įpročius ir pasiūlyti draugiškesnius aplinkai sprendimus.

Tarp konkurso dalyvių pasiūlytų idėjų – dirbtiniu intelektu valdomos maisto atsargos, skraidančios picų dėžės, ilgaamžiška mada, popierius iš medvilnės atliekų, bei kiti moksleivių pasiūlymai, tvaresnei žmonijos ateičiai.

Konkurso nugalėtojų apdovanojimai.

„Shift4 Payments Lithuania“ vadovas Tadas Vizgirda pastebi, kad drąsiai kurti, keisti ir siekti savo idėjų – turime mokėti kiekvienas. „Būtent to ir galime pasimokyti iš šiandienos finalininkų. Moksleiviai rinkosi sau ir savo bendruomenėms artimas temas, analizavo savo patirtis ir kūrybiškai ieškojo alternatyvų“, – pastebi T. Vizgirda.

Konkursui pateiktus darbus vertino 7 skirtingų sričių profesionalų komisija, tarp kurių: „Shift4 Payments Lithuania“ vadovas Tadas Vizgirda, žinomas šalies verslininkas, technikos mokslų daktaras Vladas Lašas, mokslo žurnalistė Goda Raibytė, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) direktoriaus pavaduotojas Gintas Kimtys, švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėja, skaitmenizacijos projektų vadovė Justina Kugytė, iniciatyvos „Ką darai, daryk gerai“ autorė, verslininkė bei tinklaraštininkė Rasa Jusionytė, Viliaus Jėzuitų gimnazijos technologijų mokytojas Mindaugas Masaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)