„Taip atrodo 3 valandos rugpjūčio žvaigždėkryčio 16 sekundžių montaže.


16 sekundžių, nes dažniausiai savo dienotvarkėje neturime tų 3 valandų „atliekamo“ laiko spoksojimui į naktinį dangų: nuolat lekiame savo 5 km/h greičiu, spaudžiame greičio pedalą 100km/h, kad suspėtume su 1600 km/h besisukančią Žeme ir savo ypatingai svarbius darbus nuveiktume iki jai dar kartą apsisukant aplink savo ašį.

Tuo tarpu nepastebime, kaip 108 000 km/h greičiu sukamės aplink Saulę, kartu su ja 720 000 km/h greičiu skriejame Paukščių tako galaktikoje, o šioji erdvę skrodžia dar greičiau – dviejų milijonų kilometrų per valandą greičiu. Greitai ar lėtai? Lyginant su kitomis, iki 20 kartų didesnėmis galaktikomis, mūsiškė, turinti vos kelis šimtus milijardų žvaigždžių, tokia prie lėtesnių.

Taigi, kas nutiktų, jei tiesiog sustotume ir pažvelgtume į dangų? Vis dar judėtume milijonų kilometrų per valandą greičiu, tik 5 km/h lėčiau nei esame įpratę. Rugpjūčio naktys ypatingai tinkamos „aplankyti“ savo gimtąją Paukščių tako galaktiką, kuri, kaip ir visa kita šioje visatoje, yra laikina. Tikėtina, kad jai liko vos keli milijardai metų gyvavimo, tad paskubėkime“, – pranešė Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija.

Kuršių nerijos regioninio parko direkcija kviečia pasigrožėti žvaigždėtu dangumi ir pasiklausyti nepaprastų dangaus gido pasakojimų. Tai nepakartojama galimybė ne tik romantiškai praleisti laiką, tačiau ir sužinoti daug įdomybių apie paslaptinguosius Visatos žvaigždynus! Nepamirškite šiltų rūbų, arbatos, kilimėlį arba pledą, o gal net savo teleskopo?

Renginiai su gidu vyks rugpjūčio 20 dieną 22:30 val. ant Preilos kopos ir rugpjūčio 21 d. 22:30 prie Parnidžio saulės laikrodžio.

Apie artimus ir tolimus žvaigždynus, matomus virš Kuršių nerijos kopų jums pasakos dangaus gidas Algimantas Kleiva.

Nepamirškite šiltų rūbų, arbatos, kilimėlį arba pledą, o gal net savo teleskopo?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)