Medikų komanda, 2019 metais žurnale „ACG Case Reports Journal“ paskelbusi savo tyrimo išvadas, galėtų tai patvirtinti – būtent ji vieno paciento žarnyne aptiko... boružę, rašo iflscience.com.

Mes, žmonės, mėgstame pavalgyti, ir nors evoliucija apdovanojo mus įmantria virškinimo sistema, jos trūkumai ir subtilybės reiškia, jog virškinimo traktas retkarčiais gali sutrikti. Laimė, šiuolaikinė medicina yra pasiekusi tokį lygį, jog gali įsikišti ir per procedūrą, vadinamą kolonoskopija, pažvelgti į mūsų organizmo „santechnikos“ vidų.

Nemalonaus, bet kartais gyvybę galinčio išgelbėti tyrimo metu pro išangę į storąją žarną įvedamas specialus prietaisas su vaizdo kamera – endoskopas, vadinamas kolonoskopu. Juo iš vidaus apžiūrima visa storoji žarna. Šio tyrimo metu galima pamatyti vėžį, kitų ligų požymius, ir, galiausiai, boružėles.

Visi, kuriems buvo atliekamas šis tyrimas, žino, kad pasiruošimo kolonoskopijai procesas nėra lengvas. Kad pavyktų gauti ryškias nuotraukas, žarnynas turi būti visiškai tuščias, todėl prieš šią procedūrą jį reikia išvalyti ir visiškai nieko nevalgyti. Kad būtų paruošta scena mūsų kviestinės žvaigždės – boružėlės – pasirodymui, pacientas turėjo gerti polietileno glikolio kokteilį – vidurius laisvinantį preparatą, kuriuo gydomi vidurių užkietėjimai.

Boružė žarnyne. © 2019 The Author(s). Published by Wolters Kluwer Health, Inc. on behalf of The American College of Gastroenterology.

Medikai, atlikę šią procedūrą, kėlė hipotezę, kad boružei pavyko išlikti iki tokios vėlyvos virškinimo proceso stadijos dėl to, jog jos kelionė virškinamuoju traktu buvo pagreitinta ir palengvinta tiršto, vidurius laisvinančio skysčio.

„Pacientas iš vakaro prieš kolonoskopiją turėjo išgerti 1 galoną (beveik 4 l) polietileno glikolio, ir kitais atžvilgiais kolonoskopijos procedūra buvo normali, – rašė autoriai. – Pasiruošimas kolonoskopijai galėjo padėti vabalui išvengti virškinimo fermentų skrandyje ir plonajame žarnyne“.

Kaip boružė apskritai pateko į 59 metų vyro žarnyną, iki šiol nėra aišku, bet labiausiai tikėtina, kad ji galėjo įropoti į burną, kol vyras miegojo. Minėtame straipsnyje autoriai nurodo, kad tai buvo boružė Harmonia axyridis, kuri XX amžiaus pradžioje buvo įvežta į Šiaurės Ameriką kaip kenkėjų naikinimo priemonė. Jos „spalvos – nuo raudonai oranžinės iki pilkšvai kreminės – itin traukia akį“, pažymėjo jie.

Kaip paaiškėjo, boružės nėra vieninteliai vabzdžiai, galintys išgyventi kelionę virškinamuoju traktu (nenukentėjusio kūno prasme). Per virtinę įrašų socialiniame tinkle „Twitter“ gastroenterologijos specialistas, daktaras Keithas Siau yra pasidalijęs keliomis atvejo studijomis, kai per kolonoskopiją pacientų žarnynuose taip pat buvo aptikta tarakonų. Tai tik įrodo, kad nepaisant mokslo ir medicinos pažangos, kartais – tikrąja to žodžio prasme – mes esame išvien su gamta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)