Gerokai šiltesnė nei vidutinė temperatūra fiksuota žemyno šiaurėje, rytuose ir pietryčiuose, ketvirtadienį Londone pranešė „Copernicus“ klimato kaitos tarnyba (C3S).

Nuo Baltijos iki rytinio Viduržemio jūros regiono būta karščio bangų, o ypač mėnesio pabaigoje kaitra kamavo žemyno pietrytinę dalį.

Pasaulio mastu praėjęs mėnuo kartu su tuo pačiu pernai metų mėnesiu buvo trečia šilčiausia liepa nuo „Copernicus“ vykdomų stebėjimų pradžios.

Ji tik nežymiai atsiliko nuo 2016 ir 2019 metų rodiklių. Žvelgiant globaliai, liepa paprastai yra šilčiausias metų mėnuo. Tačiau ir rugpjūtį kartais fiksuojamos dar aukštesnės temperatūros.

Klimato kaitos padariniai

Šiltesnė liepa Europoje buvo tik 2010 metais, kai, be kita ko, smarkios karščio bangos slinko per Vakarų Rusiją. Šį kartą kasdieninės maksimalios temperatūros rekordas pagerintas Šiaurės Airijoje.

„Kai žiūrime į globalias temperatūras, galima matyti svyravymus, priklausomai nuo metų ar mėnesių. Tačiau galų gale, tai stebėdami mes matome globalaus šiltėjimo tendenciją. Ir tai vyksta daugelyje pasaulio regionių“, – naujienų agentūrai Reuters sakė Freja Vamborg, vyriausioji mokslininkė iš ES Copernicus Klimato kaitos tarnybos.

Klimato kaitos padariniai

Tai įrodo ir pasaulyje vykstantys su klimato kaita glaudžiai susiję procesai – ekstremalūs reiškiniai, kurie itin smarkiai talžė pasaulį būtent praėjusią liepą. Mokslininkai vieningai sutaria, kad klimato šiltėjimas sukelia vis didesnes, pavojingesnes, ilgiau trunkančias ir vis daugiau žalos darančias karščio bangas bei neišvengiamus kataklizmus. O vis kylanti temperatūra iššaukia ir didesnį kritulių kiekį.

„Rekordinis karštis alino tiek JAV, tiek Kanadą, kur nuo praėjusio birželio mėnesio dėl karščio bangų sukeltų kataklizmų ir gaisrų žuvo šimtai žmonių. Vokietijoje, Belgijoje, o taip pat ir Kinijoje, ekstremalūs potvyniai nusinešė šimtų žmonių gyvybes.

Ledynų tirpimas

Australijoje karščio rekordai taip pat pagerinti – praėjusį mėnesį pasiekta maksimali dienos temperatūra. Šiaurės Afrikoje beveik visur fiksuota aukštesnė, nei norma, temperatūra“, – pranešė Copernicus.

Ir tik keletame regionų pasaulyje fiksuota kiek žemesnė nei įprastai, oro temperatūra – Vokietijoje ir Rusijoje.

Klimato kaitos padariniai

Karališkojo Londono koledžo Granthamo klimato kaitos instituto vienas iš vadovų Ralfas Toumis teigė, kad šios klimato kataklizmos nėra joks siurprizas, o tiesiog kylančios temperatūros ilgalaikė pasekmė.

„Tai yra kazino, kurį mes žaidžiame, ir kas kartą renkamės vis didesnį ir didesnį statymą“, – palygino mokslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)