Penelakutų genties atstovai šias kapavietes aptiko buvusios Kuperio salos pramoninės mokyklos teritorijoje. Kadaise mokykla priklausė valstybiniam Kanados čiabuvių internatų tinklui, kuriame vaikai būdavo atskiriami nuo savo šeimų ir pasmerkiami prievartinei kultūrinei asimiliacijai bei smurtui. Penelakutų genties nariai apie šias kapavietes pranešė naujienlaiškyje, kuriuo liepos 8 dieną pasidalijo internete su kaimyninėmis gentimis, rašo livescience.com.

Šis šiurpus radinys yra naujausias tokio pobūdžio atradimas pastaraisiais mėnesiais. Iki šiol buvusiuose Kanados čiabuvių internatuose buvo identifikuota daugiau kaip 1 tūkst. nepažymėtų vaikų kapų ir palaikų. Be kapaviečių Penelakuto saloje, pirmųjų tautų bendruomenės nepažymėtų vaikų kapų nuo gegužės iki liepos mėnesio rado dar trijose vietovėse – pasitelkus kiaurai žemę skenuojančius radarus, jos buvo rastos Britų Kolumbijos miestuose ir Saskačevano provincijoje.

Gegužės 28 dieną Tkemlups te Secwepemc tautos atstovai pranešė radę 215 vaikų palaikus, palaidotus prie buvusios Kamlupso indėnų mokyklos, kurią nuo 1890 iki 1978 metų Britų Kolumbijoje administravo Katalikų Bažnyčia, skelbė „Reuters“. Vos po kelių savaičių, birželio 24 dieną, pirmoji kovesesų tauta pranešė radarais aptikusi iki 751 nepažymėto kapo Marivalo indėnų mokykloje Saskačevane. Nuo 1899 iki 1997 metų ši mokykla taip pat priklausė Katalikų Bažnyčiai, skelbė „BBC News“.

Vietinių Kanados gyventojų vaikai mokykloje. U.S. Library of Congress nuotr.

Tuomet birželio 30 dieną Žemutinio Kutenėjaus grupės, priklausančios ktunaksų tautai, atstovai nurodė, kad pastaruoju metu ištyrus buvusios Šv. Eugenijos misijos mokyklos – dar vienos Katalikų Bažnyčios institucijos, veikusios nuo 1890 iki 1970 metų, – teritoriją, buvo rasti 182 negilūs ir nepažymėti kapai su vaikų palaikais, liepos 2 dieną skelbė CNN.

Kai kurie vaikai, mirę Kamlupse, buvo vos 3 metų, nurodė NPR. Buvę dešimčių tokių mokyklų moksleiviai pasakojo apie nuolatinį smurtą ir aplaidumą. Mokinių mirtys per dešimtmečius virto tūkstančiais, rodė viena vyriausybinė ataskaita, kurią 2015 metais parengė Kanados tiesos ir susitaikymo komisija. Mirę vaikai dažnai būdavo laidojami tiesiog šalia mokyklų, kad valdžia išvengtų papildomų išlaidų, gabenant vaikų palaikus jų šeimoms.

Beveik 150 metų – nuo 1863 iki pat 1998 – daugiau kaip 130 tokių mokyklų kaip Kamlupse, Marivalyje ar Kuperio saloje buvo finansuojamos Kanados vyriausybės, o iki 1969 metų daug jų priklausė krikščioniškoms bažnyčioms. Šios mokyklos per prievartą atskirdavo čiabuvių vaikus nuo tėvų ir izoliuodavo nuo jų bendruomenių ir kultūros, rašo „Indigenous Foundations“ – svetainė, skirta pirmųjų tautų studijų programai Britų Kolumbijos universitete.

Kanadoje aptikta daugiau nei 1000 vaikų palaika šalia buvusių mokyklų.

Per tą laikotarpį šiose mokyklose mokėsi daugiau kaip 150 tūkst. Kanados čiabuvių vaikų – iš pirmųjų tautų, metisų (kai kuriose Kanados dalyse gyvenantys čiabuviai, kilę iš čiabuvių ir europiečių protėvių) bei inuitų bendruomenių, rašė „Indian Country Today“. Iki 1951 metų visiems 7–15 metų čiabuvių vaikams buvo privaloma mokytis tokiose mokyklose. Tačiau smurtas tęsėsi tol, kol veikė šios mokyklos, ir vaikai „sulaukdavo žiauraus, o kartais net mirtino elgesio“, birželio 30 dienos pranešime rašė Žemutinio Kutenėjaus grupės atstovai.

„Siaubingas smurtas“

Šiuose internatuose įvairaus amžiaus vaikai turėdavo laikytis griežtų taisyklių, kurios ribodavo jų gimtosios kalbos vartojimą ir draudė praktikuoti savo tradicijas bei papročius. Pažeidus taisykles, laukdavo griežtos bausmės, kurios, anot buvusių moksleivių, virsdavo „siaubingu mokyklos darbuotojų smurtu: fiziniu, seksualiniu, emociniu ir psichologiniu“, rašė „Indigenous Foundations“.

Kanadoje aptikta daugiau nei 1000 vaikų palaika šalia buvusių mokyklų.

Anot šios svetainės, George`as Guerinas, buvęs muskemų tautos vadas, Britų Kolumbijoje lankęs Kuperio salos mokyklą, pamena, kaip viena iš prižiūrėtojų, sesuo Marie Baptiste, „turėdavo lazdų, kurios savo ilgiu bei storiu būdavo panašios į biliardo lazdas. Kai išgirsdavo, jog kalbu savo kalba, ji užsimodavo ir šia lazda man voždavo“. Nuo 2007 iki 2015 metų buvę tokių mokyklų auklėtiniai padavė beveik 38 tūkst. skundų dėl traumų, kurias sukėlė fizinis ir seksualinis smurtas minėtose mokyklose, pažymi CBC.

Tūkstančiams vaikų šiuose internatuose paplitęs smurtas ir aplaidumas buvo mirtinas. 2015 metų Tiesos ir susitaikymo komisijos ataskaitoje nurodoma, kad dokumentais užfiksuotos 3 200 vaikų mirtys šiose mokyklose, bet tikrasis skaičius gali būti dešimteriopai didesnis, pranešė CBC. Po ketverių metų Nacionalinis tiesos ir susitaikymo centras paskelbė 2 800 vaikų, kurių tapatybes pavyko nustatyti, pavardes. Daugelio šių vaikų šeimoms niekada nebuvo pranešta, kad jie mirė, 2019 metais skelbė „BBC News“.

Nuo XIX amžiaus pabaigos tokie internatai Amerikos čiabuvių vaikams buvo steigiami ir Jungtinėse Valstijose, pažymi Kongreso biblioteka. Vaikai tokiose mokyklose taip pat būdavo atskirti nuo savo šeimų bei tradicijų ir pasmerkti griežtoms taisyklėms bei dažnai brutaliam elgesiui.

„Nors mes nežinome, kiek iš viso vaikų buvo paimta, iki 1900 metų indėnų internatuose mokėsi 20 tūkst. vaikų, o iki 1925 metų šis skaičius išaugo daugiau kaip trigubai“, – teigė Nacionalinė Amerikos čiabuvių internatų gydymo koalicija (National Native American Boarding School Healing Coalition, NABS) – 2012 metais įkurta ne pelno siekianti organizacija, kurios tikslas yra šviesti visuomenę apie 1869 metų JAV internatų politiką. „Šios politikos šūkis buvo „Nužudyk indėną. Išgelbėk žmogų“, – pažymi NABS. Iki praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio pabaigos ši politika nuo šeimų atskyrė šimtus tūkstančių vaikų. Daugelis jų niekada negrįžo iš šių internatų, ir „JAV vyriausybė vis dar turi pasiaiškinti dėl jų likimo“, tvirtina organizacija.

Kanadoje aptikta daugiau nei 1000 vaikų palaika šalia buvusių mokyklų.

JAV vidaus reikalų sekretorė Deb Haaland neseniai paskelbė apie Federalinę indėnų internatų iniciatyvą, kurios užduotis bus peržiūrėti „skausmingą federalinės internatų politikos palikimą“, teigiama birželio 22 dienos pranešime, kurį išplatino JAV Vidaus reikalų departamentas.

Pirmosios tautos Tkemlups te Secwepemc atstovai liepos 15 dieną turi paskelbti detalią ataskaitą apie rastus kapus Kamlupse, pranešė „Global News Canada“. Kanados vyriausybė savo ruožtu pažadėjo čiabuvių bendruomenėms skirti 27 mln. dolerių, kad būtų identifikuotos visos kapavietės.

„Tai buvo nusikaltimas žmoniškumui, puolimas prieš pirmąsias tautas“, – atradus vaikų kapus Marivale sakė Suverenių pirmųjų čiabuvių tautų federacijos Saskačevane vadovas Bobby Cameronas.

„Mes nesustosime, kol nesurasime visų palaikų“, – žadėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (277)