Taigi iš tiesų labai džiugina, kad mokslininkai vis dėlto sugeba paaiškinti keistus žmones stebinančius ir bauginančius reiškinius danguje.

Birželio 18 d. būtent toks nepaaiškinamas nutikimas fiksuotas 18 val. vietos laiku danguje virš Naujosios Kaledonijos ir Vanuatu, pietvakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

Kaip rašo iflscience.com, keli liudininkai matė ir nufotografavo gražią, tačiau tuo pačiu ir gluminančią danguje pasirodžiusią spiralę.

Švytinti spiralė danguje virš Ramiojo vandenyno salų. Kristel Tingzon/Association Calédonienne d'Astronomie nuotr.

„Keli liudininkai iš Yate, Thio, La Tontouta ir Vanuatu matė šį keistą reiškinį. Neturime jokio paaiškinimo, tikrai nesame tokių reiškinių specialistai. Remiantis pradiniu tyrimu, šiek tiek panašus, tačiau dramatiškesnis reiškinys buvo 2009 m. stebėta Norvegijos spiralė.“ – teigiama Kaledonijos astronomijos asociacijos skelbtame pranešime socialiniame tinkle „Facebook“.

2009 m. Norvegijos spirale pramintas reiškinys stebėtas virš šiaurinės šios šalies teritorijos ir truko apie 10 minučių. Nors išvydę tokį vaizdelį daugelis gali iš karto patekti į egzistencinį labirintą, tada nuspręsta, kad šis reiškinys – tai rusų paleistos ir nuo kurso nukrypusios raketos rezultatas.

Rusija savo ruožtu patvirtino, kad spiralės danguje atsiradimo priežastis – raketa „Bulava“, kuri, kaip manoma, buvo pažeista ir dėl to netinkamai vyko dujų išmetimas. Dėl šios priežasties, raketa sukosi ir iš jos veržėsi liepsnos, o vaizdas priminė milžinišką danguje besisukančią spiralę.

Švytinti spiralė danguje virš Ramiojo vandenyno salų. Kristel Tingzon/Association Calédonienne d'Astronomie nuotr.

„Amerikiečių astronomas Jonathanas McDowellis, registruojantis visus mūsų planetoje vykstančius manevrus ir paleidimus iš orbitos, teigė, kad tai buvo kinų raketa „Long March 2C“ su 4 palydovais, paleista birželio 18 d. iš raketų paleidimo centro Sičange. Misijai pasibaigus galėjo būti išmestas kuras, siekiant išvengti sprogimo orbitoje dėl spaudimo kuro rezervuaruose. Būtent šis reiškinys ir stebėtas.“ – teigiama pranešime.

Ši spiralė – tai jau antras šiais metais stebėtas tokio tipo reiškinys.

Anot J. McDowellio, dėl tos pačios priežasties šių metų gegužės mėn. danguje buvo matomas dar vienas sukimosi reiškinys. Abu suktukai danguje stebėti nepraėjus 30 minučių po raketos paleidimo iš tos pačios vietos su tais pačiais parametrais: 34 laipsnių kampas, pietrytinė kryptis.

Švytinti spiralė danguje virš Ramiojo vandenyno salų. Kristel Tingzon/Association Calédonienne d'Astronomie nuotr.

Jau liepą planuojama ir vėl paleisti raketą, taigi, jei šiuo metu esate ar planuojate vykti į Ramiojo vandenyno regioną, nepamirškite kartas nuo karto akis pakelti į dangų.

Šaltinis: nzherald.co.nz

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)