Pasak tyrėjų, tokią naudą duoda trys–penki kavos puodeliai per dieną, rašoma sci-news.com.

Lėtinis kepenų nepakankamumas – visame pasaulyje paplitęs sveikatos sutrikimas, ypač šalyse su žemu ar vidutiniu pragyvenimo lygiu, kuriose – didelis gyventojų sergamumas, o medicinos paslaugos ribotos.

Dažniausios lėtinio kepenų nepakankamumo priežastys yra šios: dėl nesaikingo alkoholio vartojimo atsiradęs kepenų veiklos nepakankamumas, lėtinis hepatitas B ir hepatitas C, tai pat suriebėjusios kepenys. Sergant šiomis ligomis, sutrinka kepenų audinio (parenchimos) regeneracija, vyksta jo nykimas, dėl to prasideda kepenų fibrozė, o galiausiai – cirozė.

Kava apsaugo kepenis.

Daugumoje pasaulio šalių kava – mėgstamas, populiarus gėrimas. Kavoje yra daugybė cheminių medžiagų, o dalis iš jų, manoma, naudingos sveikatai, kaip antai, kofeinas, chlorogeninė rūgštis, kaveolis ir kafestolis.

Kavos vartojimas sietas su retesniais lėtinio kepenų nepakankamumo atvejais, tik mažai žinota apie įvairių kavos rūšių poveikį.

„Savo tyrimu užsibrėžėme pasiaiškinti, kaip kavos vartojimas, – įvairių kavos rūšių, – ilgalaikėje perspektyvoje siejasi su lėtinėmis kepenų ligomis“, – teigė tyrimui vadovavęs daktaras Oliveris Kennedy iš Sautamptono universiteto Medicinos fakulteto.

Kava apsaugo kepenis.

Tyrėjai 10 metų ir septynis mėnesius stebėjo 495 585 tiriamųjų. 78 proc. (384,818) tiriamųjų gerdavo maltą arba tirpią kavą su kofeinu ar be kofeino, 22 proc. (109,767) apskritai nevartojo kavos.

Tyrimo laikotarpiu 3 600 asmenų susirgo lėtiniu kepenų nepakankamumu, iš jų 301 žmogus mirė, taip pat užfiksuoti 5 439 kepenų suriebėjimo atvejai ir 184 hepatoceliulinės karcinomos atvejai.
Lyginant su kavos nevartojančia tiriamųjų grupe, kavos mėgėjams lėtinio kepenų nepakankamumo rizika sumažėjo 21 proc., kepenų suriebėjimo rizika sumažėjo 20 proc., mirties nuo lėtinės kepenų ligos rizika sumažėjo 49 proc.

Kava apsaugo kepenis.

Konstatuota, kad didžiausią naudą pajuto grupė, gėrusi maltą pupelių kavą, kurioje yra daug kafestolio ir kaveolio. Pastarųjų medžiagų tirpioje kavoje mažiau, tačiau ji vis tek mažina lėtinio kepenų nepakankamumo riziką.

Tirpi kava silpniau mažino kepenų ligų rizika nei malta kava, vis tik, remiantis tyrimu, galima daryti išvadas, kad naudos duoda kiti komponentai, o galbūt kelių komponentų derinys.

Gydytojas O. Kennedy reziumavo, „Kava – plačiai prieinamas gėrimas, o mūsų tyrimo duomenys skatina daryti išvadą, kad kava suteikia prevencijos nuo lėtinio kepenų nepakankamumo. Tai būtų ypač vertingas dalykas šalyse, kuriose mažesnės pajamos, o medicinos paslaugos sunkiau pasiekiamos.“

Tyrimo rezultatai publikuoti leidinyje „BMC Public Health“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)