Zika virusas priklauso Flaviviridae šeimai, į kurią taip pat dar įeina Vakarų Nilo ir Dengės virusai. Visos šios ligos pernešamos uodų ir jomis gali užsikrėsti žmogus, tačiau ne ką mažiau svarbu žinoti, kaip jos gali plisti gyvūnų organizmuose, rašo iflscience.com.

Tyrimą atlikusių mokslininkų komanda išanalizavo 198 iš šikšnosparnių Zika miške ir aplinkinėse teritorijose Ugandoje paimtus mėginius. Keturiuose mėginiuose, paimtuose iš trijų skirtingų rūšių šikšnosparnių, aptikta Zika viruso RNR.

„Teigiami mūsų mėginiai, kurie yra artimiausi azijinei Zika viruso atmainai, gauti iš 2009-2013 m. šikšnosparnių mėginių, – teigė tyrimui vadovavusi Anna Fagre. – Tai gali reikšti, kad azijinė viruso atmaina Afrikos žemyne plito kur kas ilgiau, nei iš pradžių manyta, arba tai galimai reiškia, kad afrikinė Zika viruso atmaina turėjo nemažai evoliucinių ir genomo pokyčių, apie kuriuos mes anksčiau nieko nežinojome.“

 Keturiuose mėginiuose, paimtuose iš trijų skirtingų rūšių šikšnosparnių, aptikta Zika viruso RNR.

Iš tikrųjų keturi iš 198 šikšnosparnių yra nedaug, o tai reiškia, kad šikšnosparniai tėra atsitiktiniai viruso nešiotojai. Šie duomenys rodo, kad šie gyvūnai kažin ar yra viruso platintojai ir turbūt nesukuria virusui plisti būtino rezervuaro. Vis dėlto būtina tyrimus tęsti tam, kad visos abejonės būtų galutinai išsklaidytos.

„Kadangi šie rezultatai gauti iš vieno skerspjūvio tyrimo, būtų rizikinga ir pernelyg ankstyva daryti išvadas apie šio patogeno ekologiją ir epidemiologiją, remiantis tik juo, - nebejojo A. Fagre. – Tokio tipo tyrimai tėra dalis istorijos.“ Mokslininkų komanda taip pat norėtų išsiaiškinti, kiek ilgai RNR fragmentų lieka audiniuose, tam, kad būtų įmanoma nustatyti, kada šikšnosparniai iš tiesų užsikrėtė.

„Visada lieka nerimas dėl zoonotinių virusų, – aiškino prie šio tyrimo prisidėjusi mokslininkė Rebekah Kading. – Čia slypi potencialas kitam protrūkiui, kurį laiką jis gali išlikti tylus. Žinome, kad Zika miške, kur virusas buvo iš pradžių aptiktas, viruso yra primatuose, ne žmonėse. Vis dėlto tenka pripažinti, kad kol kas yra neatsakytų klausimų. Nemanau, kad Zika virusas dingo visiems laikams.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)