Už tai balsavo 114 parlamentarų, 16 jų susilaikė. Susitarimas pasirašytas kovo 18 dieną Paryžiuje ir balandžio 28 dieną Vilniuje.

Kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, asocijuotos narės statusas leidžia dalyvauti įvairiose Europos kosmoso agentūros programose, kurias valstybė narė pasirenka savo nuožiūra, įvertinusi šalies kosmoso sektoriaus stiprybes.

„Tokia aplinkybė užtikrina, kad kasmet Lietuvos mokamas Europos kosmoso agentūrai (EKA) asocijuotos narystės mokestis bus naudojamas tikslingai stiprinant kosmoso sektorių didžiausią potencialą turinčiose srityse“, – rašoma dokumente.

„Be to, asocijuota narystė leidžia įgyvendinti Trečiųjų šalių programą, kurioje galės dalyvauti tik Lietuvos verslas ir mokslas, o tai atvers naujas galimybes stiprinti sritis, kurios kol kas yra išplėtotos nepakankamai. Narystė Europos kosmoso agentūroje taip pat suteiks galimybę verslui ir mokslui bendradarbiauti su didžiaisiais Europos sistemų integratoriais, kuriuos Europos kosmoso agentūra pasirenka plėtoti didelės apimties programas“, − teigiama jame.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia, kad narystės mokestis Europos kosmoso agentūroje sieks 3 mln. eurų per metus, tačiau atneš ir grąžos.

„Dabar mes mokame 1,4 mln. eurų. Yra apskaičiuota, kad projektus pagal Europos kosmoso agentūros programas vykdantys subjektai kuria didelę pridėtinę vertę ekonomikai. Pavyzdžiui, Europos kosmoso agentūros programų dalyvių tiesiogiai investuotas 1 euras sukuria papildomai nuo 3,5 iki 3,8 eurų, kitaip tariant, narystė Europos kosmoso agentūroje Lietuvai kasmet atneš 8,4 mln. eurų grąžą“, − Seimo pranešime teigė ministrė.

BNS praėjusią savaitę skelbė, kad Europos kosmoso agentūros organizuojamoje astronautų atrankoje siektų dalyvauti dešimtys lietuvių. Kai kurie iš jų anksčiau gegužę kreipėsi į Seimą prašydami „ratifikuoti asocijuotos narės sutartį šių metų pavasario sesijoje“, kad lietuviai turėtų galimybę dalyvauti astronautų atrankoje.

2010 metais Lietuva pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su EKA, o 2015-aisias prisijungė prie EKA Europos bendradarbiaujančių valstybių plano (PECS). Lietuva dalyvavo šešiuose EKA konkursuose, kuriuose finansavimą gavo 40 projektų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)