Neseniai jūros bangos Teksaso pakrantėje į krantą išmetė raizgalynę, primenančią gniutulą geltonos virvės. Tik akyliausieji nepatikėjo, kad tai šiukšlės. Pasirodo, kad tas spalvingas darinys – tam tikros rūšies minkštas ir lankstus koralas.

Nacionalinės parkų tarnybos gidė iš Padrės Salos nacionalinio jūros kranto netoliese Meksikos įlankos Rebekah Claussen vieną iš tokių gniutulų aptiko palaidotą smėlyje, parkas jos daryta radinio nuotrauka vasario 1-ąją pasidalino feisbuke.

Šie koralai, dar žinomi kaip Leptogorgia virgulata, gali būti raudonos, geltonos, oranžinės, violetinės, levandų ar vyšninės spalvos. Labiausiai paplitusios geltonos ir raudonos rūšys, įraše feisbuke teigia ekspertai. Nors tokių koralų rūšių pasaulyje yra net kelios, Šiaurės Amerikos pakrantėse dažniausiai galima išvysti išplautus būtent Leptogorgia virgulata.

Ryškią spalvą šiems gyviams suteikia polipų kolonijos – tai mažyčiai, savarankiški padarėliai su aštuoniais aplink burnas esančiais čiuptuvėliais. Kai tokios kolonijos susitelkia į vieną vietą, išskiria specialius baltymus, iš kurių formuojasi tamsios spalvos skeletas. Toks skeletas šakojasi į botagėlius primenančias iki beveik metro galinčias išaugti atšakas, aiškina Džordžijos Taibio salos jūrinių mokslų centro specialistai.

Šie spalvoti koralai gyvena netoliese krantų, Leptogorgia virgulata galima aptikti tiek šiauriau – pavyzdžiui, ties Naujuoju Džersiu, tiek piečiau – net ir prie Meksikos įlankos krantų. Polipai minta planktonu, o būtent šie koralai įprastai įsitveria uolų krašto maždaug 3-20 metrų gylyje.

Tik kai šiuos jūrų gyvius kas nors nudreskia nuo jų gyvenamosios vietos, o bangos išplauna į krantą, spalvingus koralus labai lengva palaikyti žvejų tinklais, laidais ar virvėmis. Keli žmonės po įrašu feisbuke parašė, kad tokių darinių ne kartą matė valydami paplūdimį ir, palaikę šiukšlėmis, išmetė.

„Iš esmės, į krantą išmesti tokie koralai jau nebegyvi. Kiek man žinoma, priežastis, kodėl atsiduria krante, ta, kad jie kažkaip atitrūko. Nesu tikra, ar įmanoma įvertinti, ar toks radinys gyvas. Rekomenduojama tokių koralų neliesti, nes tai natūralus daiktas, jis greitai suirs“, – konstatuoja R. Claussen.

„Taigi, kai kitą kartą vaikštinėsite pakrante, žiūrėkite po kojomis ir galbūt aptiksite keistų koralų. Tik žinokite, kad tai ne paprasčiausios šiukšlės“, – teigiama įraše feisbuke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)