Projekto tikslas – kovoti su uodų rūšimi Aedes aegypti, minėtame regione platinančia tokias ligas kaip Dengės karštligė ir Zikos virusinė infekcija, skelbia iflscience.com.

Nors Aedes aegypti sudaro tik maždaug 4 proc. visos Florida Keys uodų populiacijos, šios rūšies atstovai yra atsakingi beveik už visus žmonių susirgimo uodų platinamomis ligomis atvejus. Anksčiau taikyti metodai Aedes aegypti suvaldyti, pavyzdžiui, cheminių insekticidų purškimas ar garinimas, baigėsi nesėkme, nes šie uodai įgijo atsparumą.

Taigi, reikėjo alternatyvaus sprendimo.

„Pagrindinė mūsų misija – apsaugoti Florida Keys gyventojus nuo visų uodų, įskaitant ligas platinančius Aedes aegypti. Florida Keys uodų kontrolės agentūra lieka įsipareigojusi ieškoti aplinkai nekenkiančių ir tikslinių priemonių, kad apsaugotų gyventojus bei išsaugotų vietos gyvūniją ir augmeniją“, – pareiškime sakė Florida Keys uodų kontrolės agentūros vykdomoji direktorė Andrea Leal.

„Gavę visišką JAV aplinkos apsaugos agentūros ir Floridos žemės ūkio ir paslaugų vartotojams departamento pritarimą, taip pat palaikant JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrams bei nepriklausomai patariamajai tarybai, nekantraujame pažiūrėti, kokie bus projekto rezultatai ateinančiais mėnesiais“, – pridūrė ji.

Uodas Aedes aegypti

Uodų patinai buvo genetiškai modifikuoti, kad jų organizme būtų išreiškiamas konkretus baltymas, vadinamas tTa. Šiems uodams susiporavus su Aedes aegypti patelėmis, minėtasis baltymas paveldimas ir nužudo moteriškos lyties palikuonis. Vadinasi, turėtų sumažėti Aedes aegypti populiacija ir, savo ruožtu, susirgimų uodų platinamomis ligomis skaičius.

Būtina nurodyti, kad modifikuotieji patinai buvo sėkmingai išbandyti natūraliomis sąlygomis kitose šalyse. Jie nekelia jokios grėsmės aplinkai ar kitoms vabzdžių rūšims, tokioms kaip bitės ir drugeliai.
„Oxitec“ gavo visus reikalingus reguliuojančiųjų institucijų leidimus. Ateinančiais mėnesiais genetiškai modifikuotų uodų bus išleista iš viso šešiose strategiškai parinktose Florida Keys vietose.

„Ligas platinančių uodų keliamų iššūkių daugėja, ne mažėja, todėl šis bandomasis projektas yra didelis žingsnis pradedant naudoti saugią riboto veikimo technologiją JAV“, – reziumavo „Oxitec“ vykdomasis direktorius Grey Frandsenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)