56 centimetrų skersmens teleskopas TBT2 „pirmąkart pamatė šviesą“ La Siljos observatorijoje Čilėje veiks kartu su tokio paties modelio teleskopu Sebreraso observatorijoje Ispanijoje, siekiant patikrinti, ar tas pats kosminis objektas galėtų būti aptiktas vienu prietaisu ir toliau stebimas kitu.

Šie bandymai yra įžanga į planuojamą sukurti automatinių teleskopų tinklą, plėtojamą ESO ir Europos kosmoso agentūros (ESA). Įgyvendinant projektą „Flyeye“ („Musės akis“), naktiniame danguje bus ieškoma greitai judančių objektų. Galintys kelti grėsmę dangaus kūnai bus pažymimi, kad jų duomenis nuodugniau patikrintų žmonės.

Mokslininkai į katalogus yra įtraukę daugiau kaip 900 tūkst. Saulės sistemos asteroidų, o apie 25 tūkst. jų trajektorijos kertasi su Žemės orbita arba prie jos priartėja. ESA į pavojingų kosminių objektų katalogą yra įtraukusi per tūkstantį tokių dangaus kūnų; jie yra atidžiai stebimi.

2013 metais Rusijoje ties Čeliabinsku nukritus stambiam sprogimo banga išdaužė daugybę langų, o šukės ir nuolaužos sužeidė šimtus žmonių. Tokie įvykiai yra reti, bet mokslininkai sako, kad kosmose esama daug iki šiol neaptiktų pavojingų objektų, galinčių padaryti reikšmingos žalos, jeigu pataikytų nukristi ant gyvenamų teritorijų.

Pirmasis „Flyeye“ teleskopas turėtų būti sumontuotas ateinančiais metais Sicilijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)