Šimtakojis, dabar vadinamas Scolopendra alcyona Tsukamoto & Shimano, buvo pastebėtas Riūkiū salose. Ten gėlo vandens telkiniuose šis šimtakojis maitinosi krevetėmis.

Jei gerai įsivaizduojate, kokio dydžio yra gėlavandenės krevetės, jau žinote, kad šis šimtakojis nėra mažas, praneša Tokijo metropoliteno universitetas.

Scolopendra alcyona Tsukamoto & Shimano / Tokijo metropoliteno universiteto nuotr.

Scolopendra alcyona Tsukamoto & Shimano ilgis – 20 cm, plotis – 2 cm. Mokslininkams pavyko aprašyti šį gyvūną tik po mokslininkų Sho Tsukamoto, Satoshi Shimano ir Katsuyuki Eguchi surengtos ekspedicijos.

Dabar aišku, kad šis šimtakojis greičiausiai gyvena ne tik Japonijoje, bet ir Taivane. Tiesa, mokslininkai neabejoja, kad plėšrus nariuotakojis yra nykstanti rūšis.

Tai – pirmas šimtakojis Japonijoje atrastas per 143 metų laikotarpį. Turint omenyje šio gyvūno dydį, gali kilti klausimų, kodėl jis nebuvo pastebėtas anksčiau.

Iš tikrųjų, Riūkiū salyne gyvenantis nariuotakojis nėra lengvai pastebimas. Jis gyvena mažuose upeliuose ir kituose vandens telkiniuose, giliai salų miškuose.

Šimtakojis

Mokslininkai planuoja stebėti Scolopendra alcyona Tsukamoto & Shimano. Jie nori patvirtinti populiacijos dydį ir jos tvirtumą. Mokslininkai taip pat nori sužinoti daugiau apie šių šimtakojų elgesį, mitybą.

Šis atradimas parodo, kad ne visi Žemės gyvūnai jau yra atrasti, aprašyti ir klasifikuoti. Kai kur rūšys tikrai yra prarandamos mokslininkams jų taip ir nepatyrinėjus.