Iškilus egiptologas Zahi Hawassas anksčiau šią savaitę paskelbė, kad buvo atrastas „dingęs auksinis miestas“, ir pridūrė, kad šis senovinis kompleksas buvo atrastas netoli Luksoro, prie kurio taip pat yra garsusis Karalių slėnis.

„Radome tik vieną šio miesto dalį. Tačiau miestas tęsiasi [toliau] į vakarus ir šiaurę“, – šeštadienį naujienų agentūrai AFP sakė Z. Hawassas, ruošiantis surengti spaudos konferenciją archeologinių radinių turtingoje vietoje.

Johnso Hopkinso universiteto egiptiečių meno ir archeologijos profesorė Betsy Bryan sakė, kad šios miesto liekanos yra „antras pagal reikšmę archeologinis atradimas nuo Tutanchamono kapo“ atradimo prieš beveik šimtmetį. Šie mokslininkės žodžiai cituojami kasinėjimų grupės ketvirtadienį paskelbtame pranešime.

Kasinėtojai rado papuošalų, spalvingos keramikos indų, skarabėjus vaizduojančių amuletų ir dumblo plytų su faraono Amenhotepo III antspaudu.

Komanda rugsėjį pradėjo kasinėjimus tarp Ramzio III ir Amenhotepo III šventyklų šalia Luksoro, maždaug už 500 km į pietus nuo Kairo.

Amenhotepas III paveldėjo imperiją, tuo metu siekusią Eufrato upę dabartiniame Irake ir Sudaną. Pasak egiptologų, šis faraonas mirė maždaug 1354 metais prieš mūsų erą.

Jis valdė beveik keturis dešimtmečius, ir šis laikotarpis garsėja dirbinių prabanga bei paminklų didybe. Amenhotepas III laikais buvo sukurti vadinamieji Menmnono kolosai – dvi didžiulės akmeninės statulos netoli Luksoro, vaizduojančios šį valdovą ir jo žmoną.

„Tai ne vien miestas – matome... ekonominę veiklą, dirbtuves, krosnis“, – šeštadienį sakė Egipto aukščiausiosios senienų tarybos vadovas Mostafa Waziri.

Kai buvo paskelbta žinia apie surastas miesto liekanas, kai kurie mokslininkai reiškė abejones, ar Z. Hawassui ir jo komandai pavyko padaryti, ko neįstengė kiti, ieškoję šių griuvėsių.

Egiptologas Tarekas Faragas penktadienį per „Facebook“ parašė, kad toje vietoje prieš daugiau kaip šimtmetį kasinėjo Metropolitano meno muziejaus Niujorke archeologai.

Tačiau M. Waziri atmetė šiuos pareiškimus – anot jo, ankstesni kasinėjimai vyko kitoje vietoje, piečiau atrastų griuvėsių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)