Per „Auksiniu faraonų paradu“ pramintą renginį 18 karalių ir keturių karalienių mumifikuoti palaikai bus gabenami pradedant nuo seniausiai gyvenusių. Kiekviena mumija bus vežama atskira platforma, papuošta senovės egiptiečių stiliumi.

Mumijos perkeliamos iš savo ankstesnės buveinės Egipto muziejuje Kairo centre, kur jos buvo laikomos dešimtmečius, į ekspoziciją Nacionaliniame Egipto civilizacijos muziejuje.

Naujasis muziejus sostinės pietuose buvo iš dalies atidarytas 2017 metais ir visu pajėgumu pradės dirbti nuo sekmadienio. Perkeltas senovės valdovų mumijas bendroje ekspozicijoje bus galima pamatyti nuo balandžio 18 dienos.

Atvežtos mumijos bus sudėtos į „šiek tiek patobulintas vitrinas“, sakė Amerikos universiteto Kaire egiptologijos profesorė Salima Ikram.

„Temperatūra ir drėgnumas bus valdomi dar geriau negu senajame muziejuje“, – pridūrė S. Ikram, mumifikavimo specialistė.

Mumijos bus sudėtos ant aukso spalvos neštuvų, kurių kiekvienas bus pažymėtas atitinkamo valdovo vardu. Per 40 minučių trukmės kelionę Kairo gatvėmis mumijos bus padėtos ant specialių smūgius amortizuojančių paklotų, siekiant išvengti bet kokio apgadinimo.

Pirmoji platforma veš Taa II Sekenenrę, vadintą Drąsiuoju ir valdžiusiu Pietų Egiptą maždaug 1 600 metų prieš mūsų erą. Kolonos gale važiuos Ramzis IX, valdęs XII amžiuje prieš mūsų erą.

Tarp perkeliamųjų bus ir faraono Ramzio II bei karalienės Hatšepsut, laikomos galingiausia Egiptą valdžiusia moterimi, mumijos.

Procesija, prasidėsianti 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku, bus prižiūrima stiprių saugumo pajėgų.

Ceremonija bus tiesiogiai transliuojama valstybinės televizijos; per ją taip pat bus rengiami egiptiečių artistų muzikos ir šokių pasirodymai.

Pasibaisėjusi princesė Margaret

Dauguma iš 22 mumijų, kurios buvo atrastos prie Luksoro po 1881 metų, Kairo garsiojoje Tahriro aikštėje esančiame Egipto muziejuje buvo laikomos nuo praėjusio šimtmečio pradžios.

Nuo šeštojo dešimtmečio jos buvo eksponuojamos nedidelėje salėje, sudėtos viena prie kitos be jokių eksplikacijų.

Prieš mumijoms iškeliaujant į Kairo gatves, jos bus sudėtos į specialius azoto pripildytus konteinerius, siekiant sukurti sąlygas, panašias į tas, kurios sudaromos jų eksponavimo vitrinose.

Savo naujuosiuose namuose kiekviena jų bus eksponuojama atskirai, šalia sarkofago arba statulos, patalpoje, išvaizda primenančioje karališkąsias požemines kapavietes.

Prie eksponatų bus pridėta trumpos valdovų biografijos, kartais prie jų bus pridėtos kompiuterinių tomografijų kopijos.

„Mumijos bus pirmą kartą išeksponuotos gražiai, kad lavintų, o ne gąsdintų“, – naujienų agentūrai AFP sakė kitas egiptologas Zahi Hawassas.

Makabriška šių mumijų išvaizda daug dešimtmečių gąsdino emocingesnius muziejaus lankytojus.

Viena garsiausių iš jų buvo britų karališkosios šeimos atstovė karalienės Elizabeth II sesuo princesė Margaret.

„Aš niekada neužmiršiu, kaip atvežiau Margaret į muziejų“, – sakė buvęs senienų ministras Z. Hawassas.

„Galerijoje buvo Ramzio II mumija... [Princesė Margaret] užsimerkė ir pabėgo – ji negalėjo žiūrėti“ į tai, ką matė prieš save.

Nacionalinis Egipto civilizacijos muziejus buvo pastatytas 2010 metais, ir „aš planavau atidaryti šį muziejų 2012-aisiais“, sakė Z. Hawassas.

„Tačiau negalėjome [to padaryti] dėl to, kas įvyko Egipte“, – kalbėjo buvęs ministras apie 2011 metų revoliuciją ir po jos įvykusį perversmą.

„Faraono prakeiksmas“

Artimiausiu metu netoli Gizos piramidžių turėtų būti atidarytas dar vienas Didysis Egipto muziejus.

Jame taip pat bus sudėti faraonų laikų eksponatai, įskaitant garsųjį Tutanchamono lobį.

1922 metais atrastame XIV amžiuje prieš mūsų erą valdžiusio jaunojo faraono kape buvo aptikta įvairių brangenybių, įskaitant dirbinius iš aukso ir dramblio kaulo.

Po 1922–1923 metų, kai buvo atvertas Tutanchamono kapas, pasigirdo kalbų apie „faraono prakeiksmą“.

Praėjus keliems mėnesiams po kapo atvėrimo nuo kraujo užkrėtimo mirė archeologinius kasinėjimus finansavęs britų lordas Carnarvonas (Karnarvonas), o 1923 metais staiga mirė vienas pirmųjų kapo lankytojų.

„Auksinis faraonų paradas“ rengiamas praėjus kelioms dienoms po kelių nelaimių Egipte, todėl socialiniuose tinkluose atsirado manančių, kad jas sukėlė mumijų prakeiksmas dėl drumsčiamos jų ramybės.

Pastarosiomis dienomis Kairą sukrėtė žmonių gyvybių pareikalavęs traukinių susidūrimas, pastato griūtis ir pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre atsidūręs milžiniško konteinerinio laivo „MV Ever Given“ įstrigimas Sueco kanale.

S. Hawassas ir S. Ikram pabrėžė, kad jokių sąsajų tarp mumijų parado ir pastarųjų įvykių nėra.

„Jūs žinote, kad visiems patinka tokios istorijos, – sakė S. Ikram – Dėl to viskas atrodo dramatiškiau.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)