„Mane labai neramina nesąžiningas vakcinų pasiskirstymas tarp šalių“, – pareiškė A. Guterresas per pokalbį, kurį sekmadienį transliavo Kanados kanalas CBC.

„Pasistengti, kad kuo greičiau būtų paskiepyti visi visuose regionuose gyvenantys žmonės, yra bendras visų mūsų interesas. Vakciną turime vertinti kaip pasaulinį, visuotinai prieinamą gėrį“, – pabrėžė A. Guterresas.

Jungtinių Tautų vadovas sukritikavo savanaudišką turtingųjų šalių siekį prisikaupti nuosavos populiacijos poreikius viršijančius vakcinos kiekius.

„Visų prima, nekaupkite vakcinų, nes to daryti nėra jokios prasmės, – nurodė jis. – Kreipiamės į labiau išsivysčiusias šalis ir prašome perleisti dalį įsigytų vakcinų, kadangi daugeliu atvejų įsigyjama daugiau nei reikia.“

Generalinis sekretorius išreiškė apgailestavimą dėl to, kad pasaulinės prieigos prie COVID-19 vakcinos priemone COVAX besinaudojančios nepalankias sąlygas turinčios šalys patiria sunkumų dėl masinio pertekliaus sulaikymo.

A. Guterresas akcentavo, kad tikimybė sustabdyti pandemiją nemenkai priklauso nuo galimybės kuo greičiau paskiepyti kuo didesnę dalį pasaulio populiacijos. Apeliuodamas į tam tikrą mechanizmą numačiusį G 20, jis primygtinai paprašė padaryti viską, kad imtų veikti pasaulinio vakcinavimo planas.

Paklaustas, ką mano apie galimybę išdavinėti skiepų pasus, A. Guterresas nebuvo kategoriškas. Jisai nurodė, kad prieš priimant kokį nors sprendimą, būtina surengti rimtas diskusijas ir aptarti, kaip užtikrinti sąžiningumą ir veiksmingą tarptautinį bendradarbiavimą.

„Blogiausia bus, jei vienos šalys [pasus] turės, o kitos – ne. Negalima leisti, kad judėti po labiau išsivysčiusius regionus būtų galima, o po besivystančius – ne“, – įspėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)