Tai yra naujo tyrimo, paskelbto žurnale „Journal of Infectious Diseases“, išvada. Mokslininkų komanda iš Glazgo universiteto nustatė, kad žmogaus rinovirusas (dar žinomas kaip HRV, sukeliantis dažniausias peršalimo infekcijas) gali blokuoti SARS-CoV-2 (virusas, sukeliantis COVID-19) replikaciją kvėpavimo takų ląstelėse. Kitaip tariant, jei HRV ir SARS-CoV-2 įdėsite į žmogaus bronchų ląsteles petri lėkštelėje, koronavirusas sunkiai įsitvirtins ir pozicijas užims rinoviruso infekcija.

„Šis poveikis buvo pastebėtas neatsižvelgiant į tai, ar virusai naudojami kaip kartu vykstančios infekcijos, ar infekcijos buvo išskaidytos, pvz. SARS-CoV-2 infekcija prasidėjo 24 val. vėliau nei HRV infekcija“, – komentavo tyrime nedalyvavęs Voriko (Warwick) medicinos mokyklos molekulinės onkologijos profesorius Lawrence Young.

Tyrimo autoriai nustatė, kad šis slopinamasis poveikis greičiausiai atsirado dėl HRV, sukeliančio įgimtą imuninį atsaką žmogaus kvėpavimo ląstelėse, žinomą kaip interferonų atsakas.

„Tyrimas taip pat parodė, kad šį slopinamąjį poveikį lėmė HRV, aktyvuojantis tvirtą įgimtą imuninį atsaką. Interferono atsakas, kurį sukelia SARS-CoV-2 infekcija, yra daug mažesnis ir silpnesnis“, – aiškino profesorius.

Komanda naudojo matematinį modeliavimą, norėdama išsiaiškinti, ar HRV infekcijos gali veiksmingai nukonkuruoti SARS-CoV-2 infekcijas imituojamoje populiacijoje. Mokslininkai nustatė, kad naujų SARS-CoV-2 infekcijų skaičius sumažėjo, nes padidėjo HRV infekcijų skaičius, o tai rodo, kad peršalimo virusas gali turėti galios sustabdyti SARS-CoV-2 plitimą populiacijoje.

„Virusologai jau žino apie „virusinius trukdžius“ tarp rinovirusų ir sezoninio gripo – įgimtas šeimininko imuninis atsakas (įskaitant interferoną), kurį sukelia rinovirusai, gali sumažinti gripo infekcijos riziką. Tai, kad rinovirusai taip pat gali „trukdyti“ SARS-COV-2 infekcijai, yra intriguojantis dalykas ir jį reikia papildomai patvirtinti“, – sakė dr. Julianas Tangas, Lesterio universiteto garbės docentas.

Ši intriguojanti idėja iki šiol buvo išbandyta tik laboratorijoje, todėl išvadas reikėtų vertinti atsargiai – žmonės, neturėtų tyčia persišaldyti, kad apsisaugotų nuo COVID-19. Šios srities ekspertai sako, kad tyrimas, nors ir tikrai įdomus, turi apsvarstyti keletą svarbių momentų. Pavyzdžiui, yra daugiau kaip 160 žinomų rinoviruso padermių ir neaišku, ar jos visos turėtų tą patį poveikį SARS-CoV-2 infekcijoms.

„Tai išversti į situaciją realiame gyvenime yra labai keblu. Nors tikėtina, kad paprastas peršalimo virusas, pavyzdžiui, rinovirusas, sukels stiprų įgimtą imuninį atsaką, kuris gali blokuoti SARS-CoV-2 infekcijas, vis tiek reikės, kad abi infekcijos atsirastų panašiu metu“, – pažymėjo Londono Metropolitano universiteto profesorius Gary McLeanas.