Tai - turkų HAADS („Hayri Atak Architectural Design Studio“) dizainas, kuris galbūt Kataro pakrantėje virs tikru viešbučiu. Tai - milžiniška stiklinė spurga, kurioje bus 152 prabangūs viešbučio kambariai. Jie turės balkonus, čia veiks restoranai, poilsio ir pramogų erdvės. Įdomu ir tai, kad svečiai čia keliaus automobiliais, sraigtasparniais arba jachtomis. Pastarosioms transporto priemonėms čia bus įrengtos prieplaukos ir tai jums turėtų atskleisti, kokių svečių čia tikimasi sulaukti.

Tačiau apie tai nebūtų verta rašyti, jei ne dvi įdomios viešbučio savybės - jis plūduriuos ir suksis. Kelių sraigtų varomas viešbutis suksis labai lėtai - vos vienas apsisukimas per parą. Tačiau tai vis tiek yra sudėtinga užduotis inžinieriams - kaip plūduriuojantį ir besisukantį viešbutį sujungti su miesto infrastruktūra?

Na, dalį tos problemos išspręs pats viešbutis, kuris pasigamins didelę reikalingos energijos dalį. HAADS ketina integruoti vėjo, saulės ir bangų energijos sprendimus. Tuo tarpu centrinė stogo dalis rinks lietaus vandenį. Aišku, ryšiai su miesto infrastruktūra vis tiek bus reikalingi, bet HAADS žada, kad šis viešbutis bus visiškai ekologiškas.

Viešbutis ant vandens (HAADS nuotr.)

Viešbutis ne tik gamintų švarią elektros energiją, bet ir gyventų pagal „zero waste“ („jokių atliekų“) filosofiją.

35 tūkstančių kvadratinių metrų viešbutis būtų kelių aukštų ir suktųsi su visais baseinais ir poilsio erdvėmis. Kam to reikia? Na, išskirtinumui. Nors tai gali turėti ir šiokios-tokios naudos. Pavyzdžiui, baseinas gali būti visada apšviestas saulės.

Visą viešbutį suptų augmenija. Čia būtų auginama ir dalis restorane siūlomo maisto. Svečiai galėtų grožėtis Persijos įlankos vaizdais ir skaičiuoti pro šalį plaukiančius laivus.

Šiuo metu HAADS dar vykdo tyrimus ir tobulina dizainą. Tačiau tikimasi jau 2025 metais projektą bus galima realizuoti.