Paauglys dėl jam pasireiškiančių simptomų pirmą kartą apsilankė, kai jam buvo 15 metų. Medikams vaikinas tvirtino, kad keletą metų jį lydi sumažėjęs gebėjimas užuosti dalykus, rašo sciencealert.com.

Gydytojai paauglio nosies vidų apžiūrėjo endoskopu, kurio gale buvo pritvirtinta kamera. Medikai pamatė, kad vaikino nosyje siauri turintys būti koridoriai orui yra padidėję. Tai gali sukelti sezoninė alergija arba sinusų uždegimas.

Gydytojai paaugliui išrašė nosies purškalą ir vaistų bei liepė grįžti po 4-6 savaičių.

Tačiau paauglys grįžo tik po metų ir vėl jautė tuos pačius simptomus. Tačiau dabar, jam papūtus nosį, kambarį užpildydavo aitrus ir nemalonus kvapas.

„Pacientas pranešė, kad pats nejaučia šio kvapo, tačiau jam buvo gėda, kad kaskart papūtus nosį jis atsirasdavo aplinkiniams“, – teigia tyrimo autoriai.

Tada gydytojai atliko tyrimą, kuris parodė, kad paauglio nosies ertmėje yra 9 mm dydžio svetimkūnis. Tuomet buvo atlikta operacija, kurios metu buvo išimta nosyje atsidūrusi metalinė granulė.

Vaikino tėvai teigė, kad jis buvo pašautas iš granulinio šautuvo į nosį, kai jam buvo 8-9 metai, tačiau tuomet šeima į medikus nesikreipė.

„Į nosį patekę pašaliniai daiktai kartais gali sukelti nemalonų kvapą, nes svetimkūnis užkemša natūralius kelius nosyje, todėl kaupiasi gleivės, įkvepiamos šiukšlės ir bakterijos.“, – tvirtino tyrimo bendraautoris Dylanas Z. Erwinas.

Gydytojo teigimu, ilgalaikis svetimkūnio nosyje buvimas gali lemti infekcijos žandikaulio arba akių srityje išsivystymą.

Be to, yra rizika, kad pacientas gali įkvėpti daiktą giliau į organizmą. Laimei, paaugliui nepasireiškė nei viena komplikacija, o po operacijos nemalonus kvapas išnyko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)