Glosteršyro grafystėje mokslininkai surinko beveik 300 gramų meteorito liekanų. Jie teigia, kad meteorito liekanos yra sudarytos iš anglies pėdsakų turinčio chondrito. Ši medžiaga yra viena iš primityviausių Saulės sistemoje. Žinoma, kad joje yra organinių medžiagų ir amino rūgščių – gyvybei būtinų ingredientų, rašo CNN.

Londone įsikūrusio Nacionalinio istorijos muziejaus atstovai tvirtina, kad surinkti meteorito fragmentai yra itin geros būklės, tad jie gali būti palyginti su akmenų pavyzdžiais, kurie buvo į žemę atgabenti iš misijų kosmose.

„Pamatęs tai buvau šokiruotas. Iškart supratau, kad tai retas ir unikalus įvykis“, – tvirtino Atvirojo universiteto mokslininkas Richardas Greenwoodas. Jis buvo pirmasis mokslininkas nustatęs, kad netoli gyvenamųjų namų nukrito meteorito liekanos.

Žemėje yra žinoma apie maždaug 65 tūkst. nukritusių meteoritų, tačiau tik 1206 iš jų kritimą matė žmonės ir tik 51 iš jų sudėtyje buvo anglies pėdsakų turintis chondritas.

Krintančio meteorito sukurtas ugnies kamuolys buvo neįprastas reginys tūkstančiams žmonių. Žemėje jis nukrito vasario 28-osios 21 val. 54 min. Grinvičo laiku (23 val. 54 min. Lietuvos laiku).

Meteoritas į Žemės atmosferą įskriejo lėkdamas 14 kilometrų per sekundę greičiu.

„Beveik visi meteoritai mus pasiekia iš asteroidų, kurie mums gali papasakoti kaip susiformavo tokios planetos kaip Žemė. Galimybė būti pirmaisiais žmonėmis, kurie pamatė ir ištyrė ką tik nukritusį meteoritą, yra svajonės išsipildymas“, – tvirtino Nacionalinio istorijaus muziejaus mokslininkams Ashley Kingas.

Mokslininkai tvirtina, kad šio meteorito liekanos yra panašios į tas, kurias į Žemę atskraidino Japonijos kosmoso agentūros (JAXA) „Hayabusa2“ misija. Japonai iš Ryugu asteroido į Žemę atgabeno 5,4 gramo asteroido fragmentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)