Žavingas klonas, vardu Elizabeth Ann, yra juodakojų šeškų rūšis, vienas iš labiausiai nykstančių žinduolių Šiaurės Amerikoje, skelbia Pasaulio gamtos gamtos fondas.

2020 m. gruodžio 10 d. gimusi Elizabeth Ann buvo sukurta naudojant laukinės juodakojos šeškės Willa ląsteles.

Pastaroji šeškė mirė 1988 m., o jos ląstelės buvo konservuojamos, sakoma JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnybos (USFWS) pranešime.

Tai pirmas kartas, kai yra klonuota nykstanti rūšis JAV, sakoma pranešime. Tyrėjai tikisi, kad Elizabeth Ann padės atnešti juodakojų šeškų populiacijai genetinę įvairovę, kuri šiandien yra kilusi tik iš septynių atskirų šeškų, todėl visi gyvi šios rūšies nariai iš esmės tampa pusbroliais, rašo „The New York Times“.

„Tai buvo įsipareigojimas, kad ši rūšis išliktų, todėl sėkmingai gimė Elizabeth Ann“, – pareiškime teigė Ryanas Phelanas, klonavimu užsiimančios gamtos apsaugos organizacijos „Revive & Restore“ vykdantysis direktorius.

Kažkada manyta, kad juodakojai šeškai yra išnykę, tačiau 1981 m. mokslininkai aptiko nedidelę populiaciją, kuri leido gamtosaugininkams pradėti vykdyti nelaisvėje veisiamas šios rūšies programas.

Apie 250–350 šeškų gyvena nelaisvėje, o dar 300 gyvena laukinių gyvūnų atkūrimo vietose, skelbia „Revive & Restore“. Tačiau ribota rūšies genetinė įvairovė kėlė iššūkį jos atsigavimui, todėl gyvūnai buvo linkę į sveikatos sutrikimus ir tam tikras infekcijas.

Kadangi Willa nebuvo viena iš „septynių populiacijos įkūrėjų“, jos genai, kuriuos dabar turi Elizabeth Ann, gali įnešti labai reikalingų genetikos pokyčių.

Juodakojo šeško klonavimo projektas prasidėjo 2013 m. Tai buvo „USFWS“, „Revive & Restore“, bendrovės „ViaGen Pets & Equine“, „San Diego Zoo Global“ ir Zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos partnerystės rezultatas.

Kiti nykstantys gyvūnai buvo klonuoti kitose pasaulio vietose, įskaitant gaūrus arba laukinius galvijus 2001 m., Bucardo arba laukines ožkas 2009 m. ir laukinius kojotus 2012 m., skelbia „Scientific American“.