Viešoje „Facebook“ grupėje, kurioje žmonės kartais skelbia melagingą informaciją apie vakcinas nuo COVID-19, vienas internautas per išradingą bei melagingą pavyzdį bandė parodyti, kad yra kvaila skiepytis nuo COVID-19.

Klaidinanti informacija
„Jeigu būtų sukurta kontraceptinė injekcija, kurią susileidus jūs vistiek galėtumėte pastoti (ar "šaudyti netuščiais šoviniais"), bei vistiek reikėtų naudoti apsaugas. Kas tokią norėtų susileisti? Tai būtų tiesiog kvaila“, – rašo vyras, kalba nekoreguota.

Toks palyginimas yra klaidinantis.

Melas


Internautas vakciną nuo COVID-19 sulygina su kontracepcija. Neva kvaila būtų naudoti kontraceptines priemones, jei net jas vartojant, vis tiek būtų galimybė pastoti.

Toks palyginimas yra klaidinantis, mat naudojant populiariausias kontracepcijos priemones, vis tiek yra tikimybė moteriai pastoti.

Kaip nurodo plannedparenthood.com, prezervatyvai yra 98 proc. efektyvūs apsaugant nuo nėštumo. Tokius skaičius parodo tyrimai, tačiau tiriant jau jų efektyvumą realioje praktikoje, matome kitokį skaičių – prezervatyvai efektyvus 85 proc. apsaugant nuo nėštumo. Tai reiškia, kad kasmet 15 moterų iš 100, pastoja, jei prezervatyvus naudoja kaip tik vienintelę kontracepcijos priemonę. Norint tikrai efektyvios apsaugos, reikėtų naudoti ne tik prezervatyvą, bet ir kontraceptinius tebletes.

O kaip kontraceptinės tabletės apsaugo nuo nepageidaujamo nėštumo? Tyrimai rodo, kad kontraceptinės tabletės nuo nepageidaujamo nėštumo apsaugo 99 proc. Tačiau pastebima, kad žmonės galbūt ne visad jas naudoja, kaip reikia (pavyzdžiui, pamiršta laiku išgerti tabletę), tad realybėje efektyvumas siekia apie 91 proc. Tai reiškia, kad kasmet 9 moterys iš 100, nors naudoja kontraceptines tabletes, vis tiek pastoja.

Kitaip pasakius, yra efektyviau vienu metu naudoti dvi kontraceptines priemones, pavyzdžiui, ir prezervatyvus, ir hormonines kontraceptines tabletes.

O dabar sugrįžkime prie vakcinų nuo COVID-19. Nors kontraceptinės priemonės neapsaugo 100 proc. nuo nepageidaujamo nėštumo, žmonės vis tiek jomis saugosi. Lygiai taip pat su vakcinomis – jos 100 proc. neapsaugo, bet žmonės vis tiek skiepijasi. Kodėl? Nes, pavyzdžiui, „Pfizer“ vakcina yra 95 proc. veiksminga. Tad geriau turėti tik 5 proc. tikimybę, kad susirgsi COVID-19, nei kad ta tikimybė būtų kur kas didesnė.

Lygiai taip pat su nėštumu: ar asmuo, kuris nenori šiuo metu turėti vaikų, turėtų visai nesisaugoti, ar saugotis prezervatyvų pagalba ir turėti 98–85 proc. tikimybę, kad nebus nepageidaujamo nėštumo?

Yra dar vienas svarbus aspektas – ką reiškia, kai teigiama, kad vakcina yra 95 proc. veiksminga?

Kalbant apie „Pfizer“ vakcinos 95 proc. veiksmingumą, vienas iš dažnai pasitaikančių klaidingai suprastų faktų yra toks: įmonės atliktų klinikinių tyrimų metu 5 proc. paskiepytų asmenų susirgo COVID-19. Bet tai netiesa, rašo livescience.com.

Iš tikrųjų „Pfizer“ (ir „Moderna“) tyrimų metu vakciną gavusių, bet vis tiek koronavirusu užsikrėtusių žmonių buvo gerokai mažiau – 0,04 proc. 95 proc. reiškia, kad paskiepyti žmonės pasižymėjo 95 proc. mažesne tikimybe susirgti COVID-19, palyginti su kontroline grupe, kurios nariai nebuvo paskiepyti.

Kitaip tariant, „Pfizer“ tyrimų metu paskiepytų dalyvių tikimybė užsikrėsti COVID-19 buvo 20 kartų mažesnė nei nepaskiepytų.

Atsižvelgiant į šią informaciją, „Pfizer“ vakcina yra „viena veiksmingiausių iš visų turimų“ vakcinų „LiveScience“ tvirtino Naujajame Džersyje esančio Drew universiteto virusologė Brianne Barker.
Palyginimui: anot Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, dviejų dozių skiepas nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės yra 97 proc. veiksmingas prieš tymus ir 88 proc. – prieš kiaulytę.

Žinant šią informaciją, galima suprasti, kodėl skiepytis verta, net jei vakcina 100 proc. nuo ligos neapsaugo ir net, jei po skiepo, dar net vaikščioti su apsaugine veido kauke.

Remiantis visa pateikta informacija, galima pasakyti, kad internauto palyginimas yra klaidinantis.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/vakcinos-nuo-covid-19-ka-is-tikruju-reiskia-95-proc-veiksmingumas.d?id=86514971
  • https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/condom/how-effective-are-condoms
  • https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill/how-effective-is-the-birth-control-pill
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)