Jei plinkate, tikriausiai iš pradžių tai neigėte, vėliau tam priešinotės, o galiausiai su tuo susitaikėte. Nors reklamos internete skambiai kalba apie plikimo išgydymą, dažniausiai tie vaistai nėra tokie efektyvūs. Be to, jie gali sukelti net labai rimtą šalutinį poveikį, įskaitant ir lytinės sistemos sutrikimus.

Dabar Japonijos RIKEN instituto mokslininkai teigia, kad yra labai arti patikimo plikimo gydymo. Bandymai su gyvūnais jau baigti ir dabar bus pereita prie bandymų su žmonėmis. Jei viskas seksis gerai, jau po kelių metų šią terapiją bus galima siūlyti plinkantiems žmonėms. Svarbiausia, naujoji terapija nenaudoja hormonų turinčių ar hormoninę sistemą veikiančių vaistų, todėl šalutinis poveikis turėtų būti minimalus.

Paslaptis - kamieninės ląstelės, padedančios auginti plaukų folikulus. Įprastai plauko folikulas išgyvena kelis gyvenimo ir darbo ciklus. Aktyvumo ciklo metu folikulas augina plauką, tuomet jį numeta, pereina į vadinamąjį poilsio ciklą, o tada vėl sugrįžta prie aktyvumo režimo, kai augina naują plauką. Su laiku kai kurie folikulai ima nykti ir prasideda plikimas. Folikulus galima persodinti, bet niekas negali garantuoti, kad jie ir toliau išgyvens tuos pačius ciklus, o ne ims ir išmirs po kelių metų.

Įprastai už tuos folikulų augimo ir darbo ciklus atsakingos epitelinės kamieninės ląstelės yra atskiriamos pagal du biožymenis (CD34 ir CD49f), bet dabar mokslininkai aptiko dar vieną - Itgβ5. Tyrimai rodo, kad kai Itgβ5 egzistuoja, 80 proc. folikulų pasiekia visus savo gyvenimo ciklus. Kai jo nėra, šis rodiklis siekia tik 13 proc.

Mokslininkai sukūrė naują terpę epitelinių kamieninių ląstelių auginimui, kurią žymi NFFSE. Ji padeda auginti geriausiai plaukų atauginimo terapijai tinkančias kamienines ląsteles. Ir dabar, po daugiau nei dešimtmečio darbo, mokslininkai yra pasiruošę pradėti bandymus su žmonėmis. Bandymai su gyvūnais buvo sėkmingi. Iš tikrųjų, terapijos bandymai su žmonėmis turėjo prasidėti dar praeitais metais, bet COVID-19 tuos planus sujaukė. Mokslininkai taip pat dar ieško ir rėmėjų, kad galėtų greičiau vystyti savo metodą.

Tiesa, gydymas nebus toks paprastas. Iš plinkančių žmonių bus paimti plaukų folikulai. Tuomet jie bus auginami laboratorijose ir persodinami atgal pacientui. Tai nebus tokia jau paprasta procedūra, kaip įprastas plaukų persodinimas ar įvairūs tepami vaistai. Tai bus ilgas klinikinis gydymas, kuris tikrai nebus pigus. Tačiau tikimasi, kad taip plikimas bus išgydytas ilgam, plaukai bus tvirti ir ilgaamžiai.