Klausimas nėra tik akademinis. Šių skaičių supratimas paveikia ir žmonių nuomonę apie konkrečią vakciną, sprendimą (ne)pasiskiepyti ir elgesį po vakcinacijos, rašoma livescience.com. Visi šie veiksniai daro įtaką pandemijai platesniu mastu.

Kaipgi žmonėms derėtų interpretuoti minėtuosius skaičius?

„Manau, jog žmonės turi suprasti, kad ši vakcina yra nepaprastai veiksminga, –sakė Naujajame Džersyje esančio Drew universiteto virusologė Brianne Barker, turėdama omenyje „Pfizer“ gaminį – Daug veiksmingesnė, negu manoma.“

Kalbant apie „Pfizer“ vakcinos 95 proc. veiksmingumą, vienas iš dažnai pasitaikančių klaidingai suprastų faktų yra toks: įmonės atliktų klinikinių tyrimų metu 5 proc. paskiepytų asmenų susirgo COVID-19. Bet tai netiesa. Iš tikrųjų „Pfizer“ (ir „Moderna“) tyrimų metu vakciną gavusių, bet vis tiek koronavirusu užsikrėtusių žmonių buvo gerokai mažiau – 0,04 proc. 95 proc. reiškia, kad paskiepyti žmonės pasižymėjo 95 proc. mažesne tikimybe susirgti COVID-19, palyginti su kontroline grupe, kurios nariai nebuvo paskiepyti. Kitaip tariant, „Pfizer“ tyrimų metu paskiepytų dalyvių tikimybė užsikrėsti COVID-19 buvo 20 kartų mažesnė nei nepaskiepytų.

Atsižvelgiant į šią informaciją, „Pfizer“ vakcina yra „viena veiksmingiausių iš visų turimų“ „LiveScience“ tvirtino B. Barker. Palyginimui: anot Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, dviejų dozių skiepas nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės yra 97 proc. veiksmingas prieš tymus ir 88 proc. – prieš kiaulytę. Skiepų nuo sezoninio gripo veiksmingumas siekia 40–60 proc. (veiksmingumas kiekvienais metais svyruoja, atsižvelgiant į konkrečius skiepus ir gripo atmainas), tačiau 2019–2020 m. gripo sezono Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) metu jie vis tiek apsaugojo maždaug 7,5 mln. žmonių.

Taigi, jei veiksmingumas reiškia mažesnį COVID-19 atvejų skaičių, kas yra laikoma „COVID-19 atveju“? „Pfizer“ ir „Moderna“ koronaviruso sukeliamos infekcijos atvejį apibūdino kaip teigiamą COVID-19 testo rezultatą ir bent vieną pasireiškusį šiai ligai būdingą simptomą. „Johnson & Johnson“ specialistų manymu, „atvejį“ sudaro teigiamas COVID-19 testo rezultatas ir bent vienas vidutinio sunkumo simptomas (pavyzdžiui, dusulys, nenormalus deguonies kiekis kraujyje ar nenormalus kvėpavimas) arba mažiausiai du lengvesni simptomai (tokie kaip karščiavimas, kosulys, nuovargis, galvos skausmas ar pykinimas).

Remiantis tokia atvejo apibrėžtimi, vidutine COVID-19 forma sergantis asmuo galėtų tik truputį negaluoti arba keletą savaičių itin prastai jaustis.

B. Barker paaiškino, kad sudėtinga lyginti „Johnson & Johnson“, „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinų veiksmingumą tarpusavyje, nes klinikiniai tyrimai buvo atlikti skirtinguose geografiniuose regionuose, taip pat skyrėsi dalyvių skaičius ir tuo metu dar nebuvo nustatyta kai kurių koronaviruso atmainų. „Kai savo tyrimą atliko „Johnson & Johnson“, daugiau žmonių sirgo vadinamąja britaniškąja atmaina (B.1.1.7) ar kitomis naujomis koronaviruso versijomis, palyginti su laikotarpiu, kai vakciną bandė Moderna“, – sakė virusologė.

Be to, nė vieno iš minėtųjų tyrimų metu nebuvo atsižvelgta į besimptomius COVID-19 atvejus. „Skelbiami veiksmingumo procentiniai punktai reiškia apsaugą nuo šios ligos simptomų, ne nuo užsikrėtimo koronavirusu“, – pridūrė B. Barker. Keleto anksčiau atliktų studijų rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinos taip pat sumažina viruso dalelių kiekį žmogaus organizme, arba vadinamąjį viruso titrą, ir tikimybę, kad testo rezultatas bus teigiamas, vadinasi, sustabdo viruso perdavimą. Kita vertus, kadangi dar nesame visiškai tikri, paskiepytiems asmenims „negalima išmesti apsauginių veido kaukių“, pabrėžė B. Barker.

Beje, visų trijų tyrimų metu buvo vartojama antra, galbūt svarbesnė „atvejų“ apibrėžtis. Labiausiai norime apsaugoti žmones nuo blogiausios COVID-19 eigos, kuri gali baigtis hospitalizacija ar net mirtimi. Dėl šios priežasties „Moderna“, „Pfizer“ ir „Johnson & Johnson“ taip pat įvertino savo vakcinų veiksmingumą apsaugant nuo sunkios COVID-19 formos (smarkiai paveiktas širdies ritmas arba kvėpavimas, būtinybė kvėpuoti medicininiu deguonimi, gydymas intensyviosios terapijos skyriuje, kvėpavimo funkcijos nepakankamumas arba mirtis).

Visos trys vakcinos 100 proc. apsaugo nuo sunkios ligos formos („Moderna“ vakcina – šešias savaites po pirmos dozės; „Pfizer“ ir „Johnson & Johnson“ – septynias savaites; beje, „Johnson & Johnson“ vakcina skiepijama tik vieną kartą). Nepaskiepyti tyrimuose dalyvavę žmonės buvo paguldyti į ligoninę arba mirė nuo COVID-19.

„Mums nepaprastai pasisekė, kad šios vakcinos yra tokios veiksmingos“, – džiaugėsi B. Barker.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)