Negevo Ben-Guriono universiteto mokslininkai tyrė kanapių poveikį vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms. Jie norėjo išsiaiškinti, ar medicininių kanapių vartojimas jiems yra saugus ir kokį poveikį jis gali turėti pagyvenusiam organizmui. Tyrimo dalyviai kanapes vartojo dviem būdais – rūkydami arba gerdami aliejus. Mokslininkai stebėjo jų kūno parametrus matuodami kraujo spaudimą, širdies ritmą, kraujo pakitimus.

Mokslininkai pastebėjo, kad kanapės padeda sumažinti kraujo spaudimą. Daug vyresnių žmonių kenčia nuo per aukšto kraujo spaudimo, kuris didina širdies infarkto ir insulto rizikas. Kanapės padėjo sumažinti kraujo spaudimą tiek dienos, tiek nakties metu, nors pokyčiai naktį buvo didesni. Žemiausias kraujo spaudimas buvo pastebimas praėjus trims valandoms po kanapių vartojimo.

Nors tai tik tyrimų pradžia, mokslininkai mano, kad kanapių vartojimas vėlesniame amžiuje gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai. Tai yra, kanapės padeda vyresniems žmonės išlaikyti sveikesnį kraujo spaudimą, jei įprastai jis yra per aukštas. Manoma, kad bent dalis šio poveikio gali būti susijusi su kitomis kanapių savybėmis.

Kanapės gali padėti tvarkytis su įvairiomis su amžiumi siejamomis sveikatos problemomis. Pavyzdžiui, yra įrodymų, kad kanapės padeda vyresniems žmonėms kovoti su lėtiniu skausmu. Sumažėjus skausmui gali nukristi ir aukštas kraujo spaudimas. Didžiausias pagerėjimas buvo jaučiamas naktį, o kanapės yra siejamos su geresniu miegu vyresniame amžiuje. Kita vertus, kanapės dažnai sukelia ir šalutinį poveikį, tokį kaip galvos svaigimas ir mieguistumas, todėl mokslininkai teigia, kad kanapių rekomendavimas turi būti gerai apsvarstomas, įvertinant rizikas ir alternatyvias terapijas.

Su tyrimu galite susipažinti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)