Naujausias žiemos „zombiškų gaisrų“ atvejis buvo nufilmuotas sausio 23 d. netoli Saydy kaimo, Tomponskiy regione, Jakutijoje, už maždaug 400 km. į šiaurės rytus nuo Jakutsko, rašo siberiantimes.com.

Ugnis ir toliau dega itin šaltoje, beveik 50 laipsnių šalčio temperatūroje, ir įrodo aktyvias mūsų pasaulio klimato permainas.

„Jie (gaisrai) dega netoli vietovės, kurioje praėjusią vasarą siautėjo gaisrai. Ši vietovė kentėjo ekstremaliai karštus ir sausus orus. Čia turbūt dega arba durpės, arba, kaip pastebėjo kai kurie medžiotojai, jaunos anglys (lignitas)“, pasakojo vietos gyventojas Ivan Zakharov. Jis taip gaisrus ir įamžino vaizdo įraše.

„Zombių gaisrų" Jakutijoje vaizdo įrašas:

Daug didesnis gaisro plotas buvo užfiksuotas toliau šiaurėje nuo Saydy kaimo – netoli Udarnik kaimo, kuris praėjusią vasarą taip pat sulaukė didžiulio gaisrų smūgio.

„Gaisrai dega netoli vietovės, esančios greta Udarnik kaimo. Vasaros gaisrai nesiliovė. Šis filmavimas vyko lapkričio mėnesį, tačiau kaip mums pranešė vietos gyventojai, keli gaisrai vis dar yra aktyvūs,“ – pranešė laikraštis „Tomponsky Vestnik“, kuris ir pasidalino vaizdo įrašu.

Praėjusią vasarą didžiausią ir šalčiausią Rusijos regioną – Jakutijos Respubliką, ištiko vieni didžiausių gaisrų istorijoje, kurie sekė po ekstremaliai karštų ir sausų orų.

Gaisrai kilo visoje šalyje, sukeldami milžinišką dūmų antklodę, matomą iš kosmoso tolimoje šiaurėje – netoli Arkties vandenyno.

Kai kurie gaisrai siautė vietovėse, kurios buvo per daug atokios dokumentuoti, tačiau daugelis jų buvo pavojingai arti apgyvendintų vietovių, pavyzdžiui, Arkties miestas Chersky, kuris yra vartai į Pleistoceno parką – mokslinė bazę, kuri skirta ištirti, kaip mes galėtume sulėtinti tolesnį anglies išsiskyrimą per stepių augalijos atkūrimą iki tokio lygio, koks buvo mamutų laikais.

„Mes daugelį metų neturėjome gaisrų, pasiekusių šią tolimą šiaurę iki mūsų rajono“, - sakė mokslininkas ir Pleistoceno parko direktorius Nikita Zimovas.

Pažymėtina, kad tai yra šalčiausia žiema Jakutijoje nuo 2006 m., kai oro temperatūra nukrito net iki -59°C piko, o šis rekordinis šaltis truko kelias savaites - nuo 2020 m. gruodžio iki šių metų sausio.