Naujienų agentūra „Bloomberg“ sukūrė didžiausią COVID-19 vakcinacijų, atliktų visame pasaulyje, duomenų bazę; ja remiantis, suleista daugiau nei 119 mln. vakcinos dozių pasaulio mastu. JAV oficialaus mokslo atstovai, tokie kaip Anthony‘is Faucis, daro prielaidą, kad reikės paskiepyti 70-85 proc. gyventojų, tam, kad situacija sugrįžtų į normalias vėžes. Kaip rodo „Bloomberg“ „Vaccine Tracker“, kai kurios šalys daro daug spartesnę pažangą nei kitos, užsibrėždamos 75 proc. tikslinį rodiklį skiepijant dviem vakcinos dozėmis.

Izraelis, šalis, kurioje vykdoma sparčiausia pasaulyje gyventojų vakcinavimo kampanija, yra užsibrėžusi paskiepyti 75 proc. savo populiacijos vos per du mėnesius. Jungtinės Valstijos šį slenkstį pasieks apie 2022 Naujuosius metus (nors pagal šį rodiklį, tarkim, Šiaurės Dakota gali aplenkti Teksaso valstiją šešiais mėnesiais). Vakcinacijai vykstant sparčiau turtingesnėse Vakarų valstybėse nei kitose planetos dalyse, pasauliui šiuo keliu teks keliauti ištisus septynerius metus, jeigu vakcinacija ir toliau vyks dabartintinas tempais.

Vakcinacijai vykstant sparčiau turtingesnėse Vakarų valstybėse nei kitose planetos dalyse, pasauliui šiuo keliu teks keliauti ištisus septynerius metus, jeigu vakcinacija ir toliau vyks dabartintinas tempais.

„Bloomberg“ paskaičiavimo modelis, arba kalkuliatorius, siūlo vadinamąją momentinę nuotrauką laike, skirtą įvertinti situaciją atsižvelgiant į šiandieninius vakcinacijos tempus. Modelis naudoja naujausius vidutinius vykdomos vakcinacijos duomenis, o tai reiškia, kad vakcinų apimtims augant, laikas, būtinas norint pasiekti 75 proc. slenkstį, trumpės.

Paskaičiavimai bus nepastovūs, ypač vakcinacijos pradžioje, ir laikini trikdžiai gali iškreipti skaičius.

Pavyzdžiui, Niujorko užsibrėžta tikslinė data šią savaitę buvo trumpam nukelta septyniolikai mėnesių, sniego pūgai sutrikdžius vakcinaciją (dabar vėl grįžta prie planuoto 13-os mėnesių tikslo).

Panaši padėtis yra ir Kanadoje, kur po pranešimų apie vėluojamus vakcinos pristatymus, vakcinacijos tempas pastarosiomis savaitėmis sulėtėjo perpus. Remiantis naujausiais vakcinacijos tempais Kanadoje, gali prireikti daugiau nei dešimties metų, kad būtų pasiektas 75 proc. slenkstis. Tokie paskaičiavimai galėtų būti įspėjimu Kanados politikams ir sveikatos apsaugos pareigūnams, bet tai nereiškia, kad šalis pasmerkta dešimt metų gyventi socialinių kontaktų ribojimo sąlygomis. Kanada yra užsisakiusi vakcinų dozių vienam žmogui daugiau nei bet kuri kita šlis, o jos vakcinacijos tempai, manoma, ilgainiui spartės.

Vakcinacijos tempai turėtų spartėti, rinkoje atsiradus daugiau vakcinų. Kai kurie iš didžiausių pasaulyje vakcinų gamybos centrų Indijoje ir Meksikoje tik pradeda suktis. „Bloomberg“ duomenimis, pasaulyje sudaryta per 100 sutarčių dėl daugiau nei 8,5 mlrd. vakcinų dozių įsigijimo. Vos trečdalis šalių tik pradėjo savo vakcinacijos kampanijas.

Kelias į kolektyvinį imunitetą

Vakcinacijos apsaugo nuo COVID-19 per kelias savaites nuo paskiepijimo. Bet jeigu visuomenėje bus paskiepyta vos saujelė žmonių, virusas gali ir toliau plisti nekontroliuojamas. Skiepijantis vis daugiau žmonių. grupės gyventojų sukuria kolektyvinę apsaugą nuo viruso, tad atskiri infekcijos židiniai užges, užuot išplitę į protrūkį. Tokia koncepcija žinoma kaip kolektyvinis imunitetas.

Mokslo bendruomenėje skirtingai apibrėžiamas laikotarpis, per kurį pasiekiamas toks kolektyvinis imunitetas. Ar jis jau daro pastebimą poveikį plitimo mastui, kai nuo jo tampa apsaugoti pakankamas žmonių skaičius? To galbūt galima pasiekti anksčiau, nei pilnai bus paskiepyti 75 proc. žmonių. Kiti tokį imunitetą apibūdina kaip lūžio tašką, kai protrūkiai nebegali būti palaikomi. Pavyzdžiui, net jeigu nepasiskiepijusioje bendruomenėje atsiranda tymų atvejų židinys, kolektyvinis imunitetas neleidžia užkratui išplisti už šalies ribų.

Kaip darome paskaičiavimus

Šiandien prieinamos vakcinos turi būti paskiepytos dviem dozėmis, norint įvykdyti pilną vakcinaciją. Mūsų paskaičiavimai paremti dviem vakcinos dozėmis vienam asmeniui populiacijoje, bet nebrėžiant ribos tarp pirmųjų ar antrųjų dozių. Toks atskyrimas gali iškreipti kasdieninės vakcinacijos lygį ir nėra prieinamas daugiau nei 20 proc. šalių, kurių duomenis sekame.

Naujoji „Johnson & Johnson“ sukurta vakcina neseniai pademonstravo teigiamus rezultatus, naudojant vieną vakcinos dozę didelio masto klinikinio tyrimo metu. Jeigu ši vakcina bus patvirtinta, mes pakoreguosime dozių, reikalingų pagal atitinkamą kiekvienos šalies rinkos dalį, skaičių.

Vakcinos nėra autorizuotos naudoti vaikams – tokie tyrimai šiuo metu dar atliekami. Mūsų vadinamasis kalkuliatorius apima vaikus, kaip populiacijos dalį, kuri turi būti apsaugota. Vienas kriterijus, kurio neapima „Bloomberg“ kalkuliatorius, yra bet kuris natūralaus imuniteto lygis, galintis atsirasti pasveikus nuo COVID-19. Galimas dalykas, kad labiausiai paveiktoms vietovėms gali prireikti mažesnio lygio vakcinacijos, norint užkirsti kelią didelio masto plitimui. Nors esama įrodymų, kad žmonės, persirgę šia liga, išsaugo tam tikrą natūralios apsaugos lygmenį, nėra aišku, kokio masto yra ši apsauga ir kiek ilgai ji truks. Žmonėms, pasveikusiems nuo ligos, vis tiek rekomenduojama skiepytis vakcina.

Šis kalkuliatorius yra naujausias „Bloomberg“ „Covid-19 Tracker“ skaičiavimo modelis. Prognozės atnaujinamos kasdien ir yra paremtos duomenimis apie vidutinį vakcinacijos lygį, surinktais iš 67 valstybių ir JAV valstijų bei teritorijų. Šalys gali būti neįtraukiamos į skaičiavimus, kai jos yra pasiekusios tik pirmines vakcinacijos stadijas arba jeigu jos retai pateikia .atnaujintą informaciją apie savo vakcinacijos rodiklius.