Kilmė


Vasario 1 dieną dažnai melagienomis besidalinantis lietuvis savo „Facebook“ paskyroje pasidalino paveikslėliais, kurie neva įrodo, kad COVID-19 pandemijos nėra.

Melaginga informacija

„Pirminiais 2020 m. statistiniais duomenimis nustatyta, kad pandemijos nėra ir niekada nebuvo“, – rašoma viename iš paveikslėlių, o kituose vyras dalinasi Švedijos 2020 metų mirštamumo statistika. Neva būtent Švedijos, šalies, kurioje nebuvo taikomi griežti karantino ribojimai, mirštamumo statistika parodo, kad COVID-19 pandemijos nėra. Įrašu spėjo jau pasidalint daugiau nei šimtas tautiečių.

Visgi teks tikinčius šiuo teiginiu nuvilti – COVID-19 pandemija iš tiesų egzistuoja.

Melas

2020 metų kovo 11 dieną Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) koronaviruso COVID-19 protrūkį skelbia pandemija.

Kaip paaiškina PSO terminas „pandemija“ yra vartojamas apibūdinti ligos užkrečiamumui, o ne mirtingumui ar stiprumui. Terminas „pandemija“ nurodo, kad liga yra plačiai paplitusi keliose valstybėse ar net žemynuose, paveikia didelį skaičių žmonių bei yra užkrečiama.

Tad nors vėžiu serga daug žmonių, šios ligos mastui apibūdinti negali būti taikomas žodis „pandemija“.

Atsižvelgiant į šį apibūdinimą, COVID-19 liga atitinka kriterijus, kurie yra taikomi terminui pandemija. Esmė yra ne ligos mirtingumas, o tai, kad liga yra užkrečiama, kad ji paveikia žmonių gyvenimus ir yra išplitusi po pasaulį.

Tad internauto bandymas įrodyti, kad pandemijos nėra remiantis mirčių skaičiumi, yra klaidingas.

Šaltiniai:

  • https://www.who.int/csr/disease/swineflu/frequently_asked_questions/pandemic/en/
  • https://www.delfi.lt/news/daily/world/pasaulio-sveikatos-organizacija-koronaviruso-protruki-skelbia-pandemija.d?id=83748045
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)