Chemoterapijos koncentravimas į vieną injekciją atrodo kaip prasta mintis, kai žinai, kad taip nuo vėžio gydomi žmonės kenčia nuo pykinimo, skausmo ir daugybės kitų problemų. Tačiau iš tikrųjų gydymas viena injekcija padėtų sumažinti šalutinį poveikį. Ir šio naujo gydymo efektyvumo paslaptis yra šviesa.

Korėjos Mokslo ir Technologijų instituto mokslininkai sukūrė naujus priešvėžinius fototerapinius vaistus, kurie naikina vėžines ląsteles beveik be jokio šalutinio poveikio. Geriausia tai, kad šie vaistai veikia po vienos injekcijos. Aišku, kaip ir visos terapijos, ši fotodinaminė terapija turi savo trūkumų, tačiau mokslininkai mano, kad privalumai juos nustelbia.

Paprastai tariant, pacientui suleidžiamas šviesai jautrus vaistas, kuris renkasi išskirtinai tik vėžinėse ląstelėse. Tuomet pacientui taikoma šviesos terapija. Taigi, nors injekcija yra tik viena, fototerapijos kursas kartojamas kelis kartus. Ir nors įprastai pakaktų vienos šių vaistų injekcijos, tai nereiškia, kad nereikėtų kitų vaistų.

Fotodinaminė terapija jau yra naudojama vėžio gydymui, tačiau dabartiniai vaistai turi būti suleidžiami prieš kiekvieną šviesos terapijos seansą. Dar daugiau, ši terapija turi stiprų šalutinį poveikį - šviesai jautrūs vaistai išplinta po organizmą ir pacientui tenka vengti šviesos, kad nebūtų pažeistos jo akys ir oda. Dabar Pietų Korėjoje sukurti vaistai yra kitokie - šviesai jautrūs peptidai renkasi išskirtinai tik vėžinėse ląstelėse. Šiuos peptidus aktyvuoja žmogaus kūno šiluma ir jie renkasi augliuose ir aplink juos, taip apsaugodami sveikus audinius. Be to, šie peptidai greitai neišsisklaido, todėl pakanka vienos injekcijos.

Artėjame prie vėžio išgydymo?

Turime kelis efektyvius vėžio gydymo būdus, tačiau vėžys vis tiek yra sunkiai gydoma liga. Tačiau fototerapiniai metodai, kaip tikisi mokslininkai dar šį dešimtmetį vėžį gali paversti išgydoma liga. Ir Pietų Korėjos mokslininkų pasiekimas šią svajonę verčia realybe.

„Naujasis fototerapijos agentas bus labai naudingas ateities fototerapijai, nes jis leidžia ilgesnį laiką vykdyti fototerapijos seansus be jokio toksiškumo ir tik po vienos injekcijos. Terapiją galima tęsti, kol vėžys pašalinamas, o vaistai pasižymi paprasta formule su vos vienu komponentu“, - teigia Sehoonas Kimas, Korėjos Mokslo ir Technologijų instituto mokslininkas.

Su moksliniu straipsniu galite susipažinti ČIA.