„Koks antras mėnulis“, – klausiate jūs? Astronomai tai vadina 2020 SO (angl. 2020 small object) – mažą objektą, kuris į Žemės orbitą įskrido maždaug pusiaukelėje tarp mūsų planetos ir Mėnulio 2020 m. rugsėjį.

Tokie laikini palydovai kaip šis yra žinomi kaip mini mėnuliai, nors šiuo atveju jį vadinti mėnuliu yra šiek tiek apgaulinga. 2020 m. gruodžio mėn. NASA tyrėjai sužinojo, kad objektas visai nėra kosminė uola, o 1966 m. raketos variklio, dalyvavusio „Surveyor 2“ mėnulio misijose, liekanos.

Šis mini mėnulis arčiausiai prie Žemės priartėjo gruodžio 1 dieną (dieną prieš tai, kai NASA jį nustatė kaip seniai prarastą raketos variklį), tačiau jis grįš dar vienam pergalės ratui, rašo EarthSky.org.

Mini mėnulis 2020 SO antradienį (vasario 2 d.) priartės prie Žemės 220 000 kilometrų atstumu arba 58 proc. kelio tarp Žemės ir Mėnulio.

„EarthSky“ duomenimis, mini mėnulis po to nutols ir iki 2021 m. kovo mėn. visiškai paliks Žemės orbitą. Po to jis bus tik dar vienas objektas iš daugelio, skriejančių aplink Saulę.

„The Surveyor 2“ erdvėlaivis Mėnulio link buvo paleistas 1966 metais su „Atlas-Centaur“ raketa. Visgi misija nepavyko – erdvėlaivis rėžėsi į Mėnulį vos į pietryčius nuo Koperniko kraterio. Aukštutinė „Centaur“ raketos dalis praskriejo pro Mėnulį ir dingo.

Na, o štai dabar mini mėnulis dar kartą grįžta namo.