Kaip skelbia „The Washington Post“, Kinijos valstybinės žiniasklaidos kanalai informavo apie naują testavimo protokolą, kuris sukėlė visuomenės pasipiktinimą.

Kai kurie kinų medikai teigia, kad tai yra moksliškai pagrįstas sprendimas. Jie teigia, kad nuo COVID-19 sveikstantys pacientai gali pateikti teigiamą užsikrėtimo virusu rezultatą iš apatinės virškinimo trakto dalies net tada, kai jų nosies ir gerklės tepinėliai yra neigiami.

Tačiau daugeliui toks sprendimas pasirodė kaip per didelis valdžios kišimasis į žmonių gyvenimus po jau ir taip sudėtingų ir žeminančių metų.

„Visiems, kurie dalyvaus tame procese, bus gėda“, – trečiadienį socialinėje platformoje „Weibo“ sakė vienas Guangdongo provincijos gyventojas.

„Weibo“ platformoje atlikta apklausa parodė, kad 80 proc. respondentų „negali priimti“ tokio invazinio tyrimo metodo.

Netgi Kinijos medikai, kurie palaiko naujojo testavimo būdo taikymą, sako, kad metodo nepatogumas reiškia, jog jo taikymas būtų prasmingas tik selektyvioms gyventojų grupėms. Pavyzdžiui, tiems, karantinavimo centruose.

„Jeigu bus pridėtas analinio tepinėlio testavimo būdas, jis gali padidinti identifikuojamų užkrėstųjų pacientų kiekius. Bet, žinoma, įvertinus tai, kad analinių tepinėlių ėmimas nėra toks patogus, kaip gerklės tepinėlių, šiuo metu tik išskirtinės grupės, pavyzdžiui, tos, kurios šiuo metu yra karantinavimo centruose, bus tikrinami abiejais būdais“, – valstybinei žiniasklaidai sakė Pekino You’an ligoninės užkrečiamųjų ligų specialistas Li Tongzengas.

Naujasis tyrimų protokolas pristatytas praėjus metams po to, kai Kinijoje prasidėjo staigus koronaviruso plitimas. Valdžios atstovai yra baiminasi, kad ateinantį mėnesį vyks rytietiškos Naujųjų metų šventės, dažnai vadinamos viena didžiausių pasaulyje migracijų. Ne pandeminiais metais per šias šventes įvyksta apie 3 milijardus kelionių ir tai reiškia, kad vos vienas nepastebėtas koronaviruso atvejis gali labai greitai išauginti naujų atvejų kiekį visoje šalyje.

Kinija siekia dar iki švenčių laikotarpio paskiepyti 50 mln. žmonių, tačiau tai tik 4 proc. visos populiacijos. Tai per mažas procentas, kad būtų apsisaugota nuo masinio ligos plitimo.

Valdžia pastarosiomis savaitėmis sugriežtino ribojimus – 10 milijonų žmonių yra karantine vietovėse, kuriose yra izoliuoti protrūkiai. Kaip ir anksčiau, atvykstantieji iš užsienio yra 2 savaites karantinuojami viešbutyje. Tačiau dabar pridėta papildoma savaitė karantinavimosi namuose ir savaitė kasdienio raportavimo apie sveikatą sveikatos apsaugos darbuotojsms.

Nuo pat pandemijos pradžios Kinija nevengė taikyti itin griežtų karantino sąlygų siekdama apriboti koronaviruso plitimą, net tuo atveju, jei apribojamai keldavo milžiniškų nepatogumų gyventojams. Pirmosiomis karantino dienomis visuomenės sveikatos institucijų atstovai netgi užvirindavo butų duris, kad žmonės neitų į lauką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)