Katės paprastai yra ramūs gyvūnai, todėl jų elgesys prisivalgius ar prisiuosčius katžolės yra labai įdomus ir neįprastas. Nors jos gali būti beprotiškai išdykusios ir žaismingos, kai tik nori, niekas jų taip nemasina kaip katžolė, todėl ir buvo atlikta ganėtinai daug tyrimų šia tema.

Kodėl katžolė taip veikia kates iki šiol buvo neaišku. Vis dėlto buvo atliktas tyrimas, kuris rodo, kad pagrindinės katžolės svaiginamosios cheminės medžiagos suaktyvina kačių opioidų sistemas – tai yra tai, ką žmonėms daro heroinas ir morfinas, rašoma pranešime spaudai.

Kas vis dėlto yra katžolė?

Katžolė (lot. Nepeta cataria) yra mėtinių šeimos augalas. Tyrėjai parodė, kad jos veiklioji medžiaga nepetalaktonas sukelia neįprastas kačių reakcijas. Tai paveikia ne tik namines kates, galima pamatyti ir šiais augalais besimėgaujančius liūtus bei tigrus.

Norėdami atlikti eksperimentą, mokslininkai įdėjo 10 lapų nepetalaktono į popierinius maišelius ir atidavė naminėms katėms kartu su maišeliais, kuriuose buvo tik druska. Dauguma kačių domėjosi tik maišeliais su nepetalaktonu.

Mokslininkai 5 minutes prieš ir po medžiagos poveikio išmatavo beta-endorfinus penkių kačių kraujyje. Šis hormonas malšina skausmą ir sukelia malonumą, suaktyvindamas kūno opioidų sistemą, o rezultatai parodė, kad po nepetalaktono poveikio jis žymiai padidėjo. Tos katės, kurioms buvo užblokuotos opioidų sistemos, nesitrynė į maišelius su nepetalaktonu.

Apsauga nuo vabzdžių

Tyrimas turi dar vieną stebėtiną rezultatą. Mokslininkai teigė, kad šis potraukis medžiagai buvo susijęs ne tik su euforijos patirtimi. Kadangi nepetalaktonas pasižymi vabzdžius atbaidančiomis savybėmis, mokslininkai iškėlė hipotezę, kad katės jį naudojo kaip repelentą nuo vabzdžių.

Norėdami patikrinti savo teoriją, kates, pamaitintas nepetalaktonu, įdėjo į kameras, kuriose buvo pilna uodų. Suskaičiavę, kiek uodų jos pritraukė, sužinojo, kad nepetalaktonu pamaitintos katės pritraukė perpus mažiau uodų.

Mokslininkai užpatentavo naują nepetalaktono pagrindu pagamintą vabzdžių repelentą. Šis tyrimas yra svarbus pavyzdys, kaip vabzdžiai gali formuoti gyvūnų elgesį.

Tyrimas paskelbtas „Science Advances“.