Iš akmens pastatyta šventykla pietrytinėje pusėje turi tris iš molio drėbtų plytų sandėlius, kur buvo laikomos faraonui ir jo išrinktajai skirtos aukos, informuoja sciencealert.com. Netoliese piramidės Egipto archeologų komanda aptiko ne vieną laidojimo patalpą, kur palaidota 18-osios ir 19-osios Egipto dinastijų žmonių, teigiama išplatintame Egipto archeologinio paveldo ministerijos pranešime.

Spėjama, kad radinys susijęs su Teti garbinimo kultu, susiformavusiu po faraono mirties. Skaičiuojama, kad kultas buvo aktyvus ilgiau nei tūkstantį metų – žmonės norėjo žūtbūtinai būti palaidoti netoliese faraono piramidės. Kol kas mokslininkams laidojimo kambariuose netoliese minėtojo vadovo amžinojo poilsio vietos pavyko rasti penkiasdešimt medinių karstų bei įvairių objektų.

„Mirusiųjų knyga“ fragmentas

Vienas iš įstabiausių radinių, aptiktų laidojimo kambariuose, yra keturių metrų ilgio papirusas, kuriame – septynioliktasis „Mirusiųjų knygos“ skyrius. Tai senovės egiptiečių tekstai, laikyti savotiškais mirusiųjų sielų vadovais po pomirtinį pasaulį.

Ant papiruso įmažintas jo savinininko vardas – Pwkhaefas. Tas pats vardas aptiktas ir ant vieno iš medinių karstų bei keturių ušebtų – laidojimo ritualams naudojamų figūrėlių, turėjusių palydėti velionį į amžinąjį gyvenimą.

Nors mokslinininkai vis dar analizuoja tekstą, kitose septynioliktojo „Mirusiųjų knygos“ skyriaus kopijose galima rasti klausimų ir atakymų sekų – tai tam tikras gidas, turintis padėtis mirusiam susiorientuoti anapusiniame pasaulyje. Laikas parodys, ar ir šiame papiruse pateikiami tie patys klausimai ir atsakymai.

Laidojimo kambariuose archeologų komanda aptiko ir marmurinį stulpą, priklausiusį asmeniui, vardu Khaptah, ir jo žmonai Mwtemwiai. Ekspertai nustatė, kad šis vyras buvo atsakingas už karinės faraono karietos priežiūrą.

Viršutinėje stulpo dalyje vaizduojama, kaip pora meldžiasi Egipto dausų pasaulio dievui Osiriui. Apatinėje dalyje – sėdinti pora, priešais juos šešios atžalos. Trys dukros sėdi ir uosto lotoso žiedus, o sūnūs vaizduojami stovintys.

Kol kas archeologai nėra tikri, kuriam faraonui Khpatah tarnavo. Gali būti, jog jis buvo Ramzio II – faraono, geriausiai žinomų dėl sėkmingų karinių kampanijų, išplėtusių Egipto imperiją iki pat Sirijos – pavaldinys.

Dekoratyviniame stulpe esantis įrašas skelbia, kad du Khaptah vaikai pavadinti Ramzio II šeimynykščių garbei. Viena iš Khaptah dukrų pavadinta Nefertati (taip pat, koks buvo pagrindinės Ramzio žmonos vardas), o sūnus – Khaemwesetas (būtent taip pavadintas ir vienas iš Ramzio II sūnų).

Stalo žaidimai ir mumijos

Tarp kitų mokslininkus nustebinusių radinių laidojimo kambariuose – bronzos kirvis, stalo žaidimai, Ozirio statulėlės ir kelios mumijos, tarp kurių ir mumija moters, kentėjusios nuo šeiminės Viduržemio jūros karštinės. Tai genetinė liga, sukelianti varginantį besikartojantį karščiavimą bei uždegiminius procesus pilvo, krūtinės ar plaučių srityje.

Netoliese laidojimo vietų rasta ir Anubui skirta šventykla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)