Pasak garsaus egiptologo Zahi Hawasso, naujasis atradimas „perrašys istoriją“.

Sakara yra didžiulis senovės Egipto sostinės Memfio nekropolis, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, kuriame yra daugiau nei dešimt piramidžių, senovinių vienuolynų ir gyvūnų laidojimo vietų.

Mokslininkų grupė, kuriai vadovavo Z. Hawassas, radinį aptiko šalia Senosios karalystės Šeštosios dinastijos pirmojo faraono karaliaus Tečio piramidės.

Laidojimo šachtoje buvo rasta daugiau kaip 50 medinių sarkofagų, kurių amžius gali siekti Naująją karalystę (XVI a. prieš Kristų – XI a. prieš Kristų).

„Šis atradimas perrašys Sakaros istoriją bei Naujosios karalystės istoriją, kuri prasidėjo prieš 3 000 metų“, – sekmadienį naujienų agentūrai AFP teigė Z. Hawassas.

Pasak mokslininko, jo komanda iš viso atrado 22 laidojimo šachtas.

Vienas iš karstų priklausė kariui. Mes radome kirvį, kurį jis naudojo kovose“, – pranešė Z. Hawassas.

Z. Hawassas pridūrė, jog buvo rastas ir akmeninis sarkofagas bei „maždaug penkių metrų ilgio papirusas su yra „Mirusiųjų knygos“ 17-uoju skyriumi <...>, taip pat kaukių, medinės valčių, senovės egiptiečių žaidimų“.

Žaidimai, pasak mokslininko, buvo dedami į kapus, kad mirusieji galėtų žaisti pomirtiniame pasaulyje.

„Tai retas ir naujas atradimas, nes dauguma mūsų [šį kartą] rastų artefaktų yra datuojami Naujosios Karalystės laikais, o Sakaroje radiniai paprastai būna 500 metų prieš mūsų erą amžiaus“, – pridūrė jis.

Objektai, įskaitant žmonių kaukoles ir kaulus, sekmadienį buvo parodyti žiniasklaidai, tuo tarpu kasinėjimai tęsiami toliau.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)