Šiandien Kolyma ir jos sostinė Magadanas garsėja stingdančiu šalčiu ir nuostabia gamta. Tačiau Kolymos gamta žavi ne tik grožiu – čia galima rasti platinos ir aukso. Būtent šių metalų atradimas XX amžiuje pradėjo Rusijos „aukso karštligę“. Tik rusiškoji versija radikaliai skyrėsi nuo tos, kuri buvo Amerikoje.

Amerikoje aukso atradimas tik paskatino kapitalizmo augimą, o Kolymoje iškastas auksas maitino totalitarinį režimą. Auksui kasti savanorių ieškoti nereikėjo – kam jie reikalingi, kai sovietai turėjo galingą Gulago sistemą.

Stingdančiame Kolymos šaltyje šimtai tūkstančių žmonių, tarp jų ir lietuviai, mirė. Kartais net nebūdavo galimybės iškasti duobės, tad kaliniai būdavo laidojami po asfaltu ir taip tapdavo Kaulų kelio dalimi. Tai tik dalelė baisybių, kurios vyko Kolymos regione.

Aukso karštligės pradžia

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)