Užfiksuotus duomenis mokslininkai palygino su Jupiterio stebėjimų metu gauta informacija, ir viena žvaigždžių sistema išsiskyrė. Tai – Jaučiaganio Tau, kurioje yra mažiausiai viena egzoplaneta, rašoma livescience.com. Jeigu tyrimo rezultatai pasitvirtins, jie gali padėti geriau suprasti egzoplanetų magnetinius laukus ir pačias planetas, viliasi tyrėjai.

„Pateikiame pirmuosius įrodymus, kad egzoplanetos skleidžia radijo signalus, – pareiškime nurodė Jake’as Turneris, Kornelio universitete dirbantis astronomas ir pagrindinis tyrimo autorius. – Spėjame, kad radijo bangos atkeliavo būtent iš egzoplanetos. Atsižvelgiant į radijo signalo stiprumą ir poliarizaciją bei egzoplanetos magnetinį lauką, gauti duomenys neprieštarauja teorinėms prognozėms.“

Tiesa, J. Turneris ir jo bendradarbiai dar nėra visiškai įsitikinę, kad jų aptiktas signalas iš tikrųjų sklinda iš planetos, pavadintos Jaučiaganio Tau b. Astronomai pareiškė, kad reikia atlikti papildomų Jaučiaganio žvaigždyne, maždaug už 51 šviesmečio nuo Žemės, esančios sistemos stebėjimų.

Įdomu tai, jog naujasis tyrimas iš tikrųjų prasidėjo nuo Jupiterio. Mokslininkai analizavo šios dujų milžinės skleidžiamas radijo bangas ir turimus duomenis pakoregavo taip, kad jie atspindėtų tokius radijo signalus, kokius, kaip jie tikėjosi, turėtų skleisti toli nuo Žemės esanti egzoplaneta.

Paskui astronomai peržiūrėjo 2016–2017 m. Nyderlanduose esančiu žemo dažnio radioteleskopų masyvu (LOFAR) surinktus duomenis. Be potencialios egzoplanetos Jaučiaganio Tau b sistemoje, mokslininkai taip pat pranešė galbūt aptikę signalą, sklindantį iš žvaigždės Andromedos Ipsilon arba aplink ją besisukančios planetos. Visgi šis signalas buvo dar silpnesnis nei Jaučiaganio Tau b.

Tyrimo autorius domina egzoplanetų skleidžiamų radijo signalų aptikimas, nes tokia informacija gali padėti mokslininkams išsiaiškinti, kas vyksta tolimųjų pasaulių magnetiniuose laukuose. Juk jie daro įtaką sąlygoms planetos paviršiuje. Pavyzdžiui, Žemės magnetinis laukas apsaugo atmosferą, kuri, savo ruožtu, yra būtina gyvybei mūsų planetoje. Magnetiniai laukai taip pat gali suteikti informacijos apie konkrečios planetos ypatybes, tokias kaip jos sandara ir istorija.

Bet kol kas mokslininkams nelengva tiesiogiai tyrinėti magnetinius laukus, nors juos turi ar kadaise turėjo praktiškai visos mūsų Saulės sistemos planetos, todėl radijo signalų naudojimas šiam tikslui yra viliojanti perspektyva.

„Jupiterio stebėjimai leido geriau įsivaizduoti, kaip turi būti atliekamas toks aptikimas, – sakė J. Turneris. – Paskui pradėjome ieškoti egzoplanetų ir, regis, radome.“ Kita vertus, tai tik istorijos pradžia, ne pabaiga. Kaip pabrėžė astronomas, galbūt minėtuosius radijo signalus skleidžia žvaigždės ar kitas šaltinis, nebūtinai egzoplaneta. „Išlieka abejonių, ar užfiksuotas signalas tikrai atsklido iš planetos. Būtina atlikti daugiau stebėjimų“, – teigė jis.

Atliktas tyrimas bus išspausdintas žurnale „Astronomy & Astrophysics“, tačiau darbą jau galima perskaityti internete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)