WASP-12b yra viena iš įdomiausių mums žinomų egzoplanetų. Ji skrieja už 1410 šviesmečių nuo Žemės aplink geltonąją nykštukinę žvaigždę, kuri šiek tiek didesnė už Saulę.

Dujų milžinė yra taip arti savo žvaigždės (3,4 mln. km), kad WASP-12b orbitos periodas trunka vos šiek tiek daugiau nei Žemės parą.

Egzoplaneta sugeria net 94 proc. ją pasiekiančios šviesos, kuri planetai suteikia labai tamsų atspalvį. WASP-12b vadinama „karštuoju Jupiteriu“ – dujų milžinė egzoplaneta, kurios masė ir dydis yra panašūs į Jupiterio, o dėl savo artumo su žvaigžde yra labai karšta (2200 °C apšviestame paviršiuje) .

Bet WASP-12b mirtis nebus lėta kaip kitų planetų. Naujas tyrimas, kurio metu Kornelio universiteto mokslininkai panaudojo NASA TESS observatorijos duomenis, rodo, kad WASP-12b palaipsniui artėja prie savo žvaigždės ir maždaug po 2,9 milijono metų patirs ugningą mirtį.

TESS tyrinėjo dangaus regioną, kuriame buvo WASP-12b nuo 2019 m. gruodžio 24 d. Iki 2020 m. sausio 20 d. Per šį periodą WASP-12b atliko 21 tranzitą aplink savo žvaigždę. Šie tranzito laikai buvo derinami su ankstesniais duomenimis laiko analizei atlikti – pagal apskaičiavimus planetos orbita nyksta 32,53 milisekundės per metus, o tai reiškia, kad planetai liko vos 2,9 milijono metų. Tai yra maždaug 350 000 metų mažiau, nei anksčiau manė mokslininkai.

Kalbant apie kosminį laiką, tai reiškia, kad egzoplaneta iš esmės yra mirties patale.

„Karštieji Jupiteriai“

Pagal dabartinius planetos formavimosi modelius, techniškai „karštieji Jupiteriai“ neturėtų egzistuoti. Dujų milžinė negali susidaryti taip arti žvaigždės, nes gravitacija, spinduliuotė ir stiprus žvaigždžių vėjas turėtų neleisti dujoms susikaupti. Tačiau jau yra atrasti keli šimtai „karštųjų Jupiterių“.

„Karštieji Jupiteriai“, esantys ypač arti savo žvaigždžių, yra vieni iš labiausiai ištirtų egzoplanetų. Jų tyrimai gali mums daug pasakyti apie planetos bei žvaigždės sąveiką.

Ir nors WASP-12b yra vienintelė egzoplaneta, kuriai iki šiol patikimai nustatytas orbitos nykimas, yra ir kitų „karštųjų Jupiterio“ egzoplanetų, kurių orbitos gali nykti panašiais tempais.

Video reportažas apie egzoplanetą WASP-12b: