Naujieji duomenys apie „Moderna“ vakciną pasirodė kitą dieną po to, kai „Pfizer“ sukurta vakcina buvo pradėti skiepyti amerikiečiai, rašoma sciencealert.com.

Visgi Maisto ir vaistų administracija „Moderna“ gaminį, kuris greičiausiai taps antra Amerikoje patvirtinta vakcina nuo COVID-19, įvertino truputį prasčiau už „Pfizer“ variantą, nors „Moderna“ vakcinos veiksmingumas apsaugant nuo koronaviruso yra beveik toks pat – 94 proc.

„Moderna“ sukurta vakcina pradeda veikti po 14 dienų

Pažiūrėkite į šią diagramą. Joje matyti, kaip puikiai nuo COVID-19 buvo apsaugota daugiau nei 15 tūkst. tyrime dalyvavusių žmonių, kurie gavo „Moderna“ vakcinos dozių, palyginti su 15 tūkst. kitų tiriamųjų, kuriems buvo suleista placebo.

Vakcinų veikimas palyginus su placebo

„Moderna“ ir „Pfizer“ vakcinų skirtumai

„Moderna“ sukurtos vakcinos veiksmingumo diagrama yra gana panaši į „Pfizer“ vakcinos, kurią praėjusią savaitę svarstė Maisto ir vaistų administracija. Kaip ir „Pfizer“ gaminys, „Moderna“ vakcina, regis, suteikia apsaugą nuo koronaviruso praėjus maždaug 14 dienų po suleidimo.

Tiesa, sunku pasakyti, kiek veiksminga yra viena dozė, nes beveik visi „Moderna“ tyrime dalyvavę asmenys po 28 d. gavo antrą dozę („Pfizer“ studijos metu tiriamieji taip pat buvo paskiepyti du kartus; antra dozė buvo suleista po 21 d.)

Vakcinų veikimas palyginus su placebo

Paskiepytųjų grupėje niekas nesusirgo sunkia COVID-19 forma

Palaukus, kol vakcina pradės tinkamai veikti (po antros dozės suleidimo praėjus 14 d.), „Moderna“ vakcina paskiepytoje grupėje tik 11 žmonių susirgo COVID-19. Kontrolinėje studijos grupėje per tą patį laikotarpį (maždaug du mėnesius) naujojo koronaviruso sukeliama infekcija užsikrėtė 185 asmenys. Beje, nė vienas iš paskiepytų dalyvių nesusirgo sunkia COVID-19 forma. Kontrolinėje grupėje sunkiai sirgo 30 žmonių, vienas net mirė.

Tyrimo metu nustatytas šalutinis poveikis daugiausia buvo gana nežymus, bet 17 proc. dalyvių po vakcinacijos skundėsi rimtais negalavimais, įskaitant galvos skausmą, karščiavimą ir kūno skausmą. Kai kuriuos iš jų šalutinis poveikis kamavo dvi tris dienas.

Atliekant „Moderna“ vakcinos bandymus, rimtesniu šalutiniu poveikiu dažniau skundėsi jaunesni nei 65-erių metų amžiaus žmonės. Kaip rašė „San Diego Union Tribune“, kai kurie tyrimų dalyviai (tiek „Moderna“, tiek „Pfizer“) netgi pasiėmė išeiginę, kad pagerėtų jų sveikata.

Tikėtina, jog Maisto ir vaistų administracija patvirtins ir „Moderna“ sukurtą vakciną, kuri taps antraisiais skiepais nuo koronaviruso. Šaltiniai informavo „The New York Times“, kad leidimas naudoti šią vakciną ekstremalios situacijos sąlygomis greičiausiai bus duotas jau šį penktadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)