Į tyrimą įtraukti 1787 britai, kurių amžius buvo 46–77 metai. 2006–2010 metų laikotarpyje dalyviai turėjo atlikti testus, kurie išmatavo jų mokymosi galimybes bei atmintį. 2012–2013 metais buvo atlikti pakartotiniai testai, kad mokslininkai galėtų išmatuoti kognityvinės būklės pokyčius. Tyrimo dalyviai mokslininkams taip pat pasakojo apie savo mitybos įpročius bei gyvenimo būdą. Mokslininkus ypač domino vaisių, daržovių, žuvies, mėsos, pieno produktų ir alkoholinių gėrimų vartojimas.

Galiausiai mokslininkai susumavo rezultatus ir paaiškėjo, kad kasdienis sūrio valgymas yra sietinas su žymiai geresniais kognityvinės būklės testų rezultatais. Pasirodo, sūris žymiai geriau saugo nuo su amžiumi susijusio protinių galimybių smukimo nei bet koks kitas maistas. Tiesa, šis efektas pastebimas tik tuose žmonėse, kurių tėvai ir seneliai nesirgo Alzheimerio liga. Mokslininkai teigia, kad tai tikriausiai reiškia, kad sūris nesaugo nuo demencijos, jei ši liga yra užprogramuota genetiškai.

Tyrimo autoriai mano, kad tai turėtų būti susiję su kalciu, vitaminu B12 bei pieno peptidais, esančiais sūryje. Be to, draugiškos bakterijos padeda žarnyno mikroflorai, kurios reikšmė protinei sveikatai, kaip dabar manoma, yra didžiulė.

Tačiau tai dar ne viskas. Pasirodo, ir raudonas vynas mažina demencijos riziką. Priešingai nei sūrio atveju, vyno poveikis yra pastebimesnis tarp žmonių, kurių šeimose būta Alzheimerio ligos atvejų. Manoma, kad raudonojo vyno poveikis yra susijęs su šiame gėrime esančiomis priešuždegiminėmis medžiagomis – tikrai ne su alkoholio. Tiesą sakant, kiti tyrimai rodo, kad alus didina demencijos riziką.

Be to, šiek tiek padeda ir avienos vartojimas, nors šios mėsos poveikis nebuvo toks akivaizdus. Tuo tarpu druska didina demencijos riziką, jei šeimoje būta Alzheimerio liga sirgusių žmonių.

Mokslininkai pabrėžia, kad nei vienas iš tyrime paminėtų maisto produktų nesuteikia šimtaprocentinės apsaugos nuo senatvinių ligų. Tai taip pat nėra gydymas. Genetiniai faktoriai yra kur kas žymesni nei maisto pasirinkimas. Tačiau jie taip pat teigia, kad teisingas maisto pasirinkimas gali nutolinti ar net užkirsti kelią su senėjimu susijusiam protinės būklės prastėjimui.

Plačiau su tyrimu susipažinti galite ČIA.