Tačiau tokia nuomonė nėra pagrįsta, tvirtina D.Grimesas su kolegomis. Jie sujungė per kelis pastaruosius metus atliktų 44 tyrimų duomenis. Visi šie tyrimai stebėjo kontraceptinių tablečių ir pleistrų poveikį. Straipsnyje, kuris publikuojamas leidinyje „The Cochrane Database of Systematic Reviews“, tvirtinama, jog nerasta jokių patikimų įrodymų, kad pradėjus vartoti tabletes galimas koks nors svorio didėjimo šuolis.

Rinkoje yra daugybė kontraceptinių tablečių rūšių, bet visose jose yra sintetinė hormono progesterono versija, dažniausiai būna ir kito hormono – estrogeno sintetinė versija. Vartojant tabletes stabdoma natūrali šių hormonų sintezė organizme bei slopinama ovuliacija.

Kai kurie medikai įsitikinę, kad šie hormoniniai pasikeitimai taip pat didina apetitą, todėl didėja moterų svoris. O daugelis moterų įsitikinę, kad pradėjus vartoti kontraceptikus jos pradėjo dideliu greičiu kaupti kūno kilogramus. Bet D.Grimeso ir kolegų duomenys byloja, kad šis „priežasties ir pasekmės“ ryšys yra atsitiktinis ir kad pradėjusiųjų vartoti kontraceptikus svorio didėjimas niekuo nesiskiria nuo bendros populiacijos svorio didėjimo.

„Logiškiausias paaiškinimas – mes visi, vyrai ir moterys, su amžiumi kaupiame svorį“, - sakė D.Grimesas. Pavyzdžiui, vidutinis amerikietis per metus vidutiniškai priauga 0,45 kg, sakė mokslininkas. Bet dauguma žmonių dėl svorio didėjimo nelinkę kaltinti savęs ir ieško kitų galimų priežasčių.

Iš 44 tyrimų, kuriuos analizavo D.Grimeso grupė, tik trijuose kontraceptikų poveikis buvo lyginamas su placebo – tai yra pats geriausia būdas patikrinti, ar kontraceptikai sukelia kokių nors pastebimų pasikeitimų. Tokius tyrimus atlikti sunku, iš dalies dėl etinio klausimo – moteriai, nenorinčiai pastoti, nedera skirti placebo.

Visuose šiuose tyrimuose nepastebėta jokio skirtumo tarp moterų, vartojusių kontraceptikus ir nevartojusių. Taip pat nepastebėta ir jokio kontraceptikų poveikio apetitui.

Siekiant padidinti tyrimo svarbą, mokslininkai analizavo tyrimus, kuriuose buvo lyginamos skirtingų pavadinimų kontraceptinės priemonės. Šie tyrimai taip pat nenurodė, kad esama kokių nors ypatingų hormonų kombinacijų, dėl kurių galėtų didėti svoris, sakė D.Grimesas. „Jei būtų kokia nors viena tablečių rūšis, dėl kurios būtų storėjama, ji išsiskirtų savo rezultatais. Bet jokių išskirtinių rezultatų nėra“, - sakė mokslininkas.

Autoriai pripažįsta, kad ginčas tuo tikriausiai nesibaigs, nes svorio didėjimo suvokimas yra gana stipriai įsitvirtinęs ir pacientų, ir gydytojų galvose. Panaršius internete galima rasti nemažai to įrodymų. Pavyzdžiui, www.netdoctor.co.uk tinklalapyje tvirtinama, kad pradėjusios kontraceptikus vartoti moterys gali tikėtis priaugti apie 1,5-2 kg dėl padidėjusio apetito ir sumažėjusio vandens išskyrimo. Tinklalapyje taip pat teigiama, kad dauguma priaugto svorio visgi siejasi ir su gyvenimo būdu, mityba bei fiziniu aktyvumu.

D.Grimesas tvirtina, jog svarbu išplatinti šią informaciją, nes išankstinis nusistatymas prieš kontraceptikus gali būti ta priežastis, dėl kurios kai kurios moterys atsisako nėštumų kontrolės.

Gydytojai turėtų skatinti moteris vengti svorio didėjimo apskritai, o ne sieti šią problemą su patarimais apie kontraceptikus, sakė D.Grimesas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)