Kaip supratote, moterys ir vyrai COVID-19 užsikrečia vienodai dažnai. Tiesą sakant, infekcijos rizika žymiai labiau priklauso nuo gyvenimo būdo nei nuo kitų faktorių. Jei jau seniai dirbate iš namų, esate įpratę plauti rankas ir nevaikštote į vakarėlius, jūsų užsikrėtimo rizika bus žemesnė. Jungtinės karalystės mokslininkai su partneriais iš kitų šalių įvertino daugybę COVID-19 atvejų ir nustatė, kad vyrų ir moterų užsikrėtimo tikimybė yra tokia pat.

Mokslininkai vertino 46 šalių ir 44 JAV valstijų statistiką nuo šių metų sausio 1-osios iki birželio 1 dienos. Jie nustatė, kad užsikrėtusių vyrų ir moterų skaičius yra beveik vienodas. Tačiau vyrai susiduria su beveik trimis kartais didesne tikimybe, jog užsikrėtę COVID-19 papuls į intensyvios terapijos skyrių ligoninėje. Vyrų mirties nuo COVID-19 rizika yra 39 proc. didesnė nei moterų.

Kodėl taip yra? Moterų imuninė sistema tiesiog yra geresnė. Jos turi daugiau pirmojo tipo interferono – baltymo, kuris slopina citokinų audras ir infekcijų simptomus. Moterų hormonas estradiolis taip pat skatina T ląstelių gamybą, kurios savo ruožtu medžioja virusus ir kitus patogenus. Tuo tarpu testosteronas slopina imuninės sistemos atsaką. Ir viską sudėjus išeina, kad vyrai COVID-19 simptomus išgyvena sunkiau ir susiduria su žymiai didesne mirties rizika.

Mokslininkai tokius tyrimus atlikinėja ne dėl profesinio smalsumo – šie duomenys yra labai svarbūs vertinant rizikos grupes. COVID-19 sergantis vyras iš pradžių gali jaustis neblogai, tačiau tikimybė, jog jis atsidurs intensyvios terapijos skyriuje, yra didesnė. Tai būtina vertinti ir planuoti, siekiant efektyviau išnaudoti ligoninių resursus ir planuoti vakcinacijas.

Kodėl vyrų imuninė sistema su tokiomis infekcijomis tvarkosi prasčiau? Sunku pasakyti. Galima daug galvoti apie natūralius žmonių vaidmenis gamtoje – moterys grupės išgyvenimui yra beprotiškai svarbios, nuo jų priklauso ir vaikų gyvybės. Žinoma, dabar tai – tik pamąstymai apie mūsų tolimų protėvių gyvenimą, tačiau šiuolaikinis žmogus yra tik akmens amžiaus gyvūnas su modernia programine įranga.