Kaip skelbia „BBC News“, šis laivas buvo įspūdingo dydžio – 19 metrų ilgio ir penkių metrų pločio. Jis buvo aptiktas į pietryčius nuo Oslo esančioje vietoje, vadinamoje Gjelestadu. Laivas galėjo būti pastatytas 750-850 mūsų eros metais, BBC sakė Norvegijos kultūrinio paveldo tyrimų instituto archeologas Knutas Paasche, skelbia livescience.com.

„Mes nežinome, ar tai buvo irklinis ar burinis laivas. „Gokstad“ ar „Tune“ laivas galėjo būti irkluojamas ir nešamas burių“, – BBC sakė K. Paasche, turėdamas omenyje anksčiau Norvegijoje aptiktus IX amžiaus vikingų laivus.

Jis taip pat pažymėjo, kad naujojo aptikto laivo kilis skiriasi nuo anksčiau atrastųjų.

Laivas buvo užkastas pilkapyje, kuris buvo sulygintas dėl dešimtmečius vykdytos žemės ūkio veiklos. Šis laivas yra dideliame komplekse, kur yra mažiausiai 20 kapų, ir yra vos futbolo aikštės ilgio atstumu nuo antro pagal dydį Norvegijos „Jellhaugen“ pilkapio, kuris datuojamas 400-500 mūsų eros metais.

„Šis laivas yra akivaizdžiai susijęs su senesniais kapais, ypač didžiuoju „Jellhaugen“ pilkapiu. Akivaizdu, kad vikingai norėjo išlaikyti ryšį su praeitimi“, – BBC sakė kasinėjimams vadovavęs Christianas Rodsrudas.

Rimti „Jellhaugen“ pilkapio ir aplinkinių teritorijų archeologiniai kasinėjimai buvo pradėti 2017 metais, kai šių žemių savininkas kreipėsi dėl šalia esančių melioracinių griovių. Archeologai pasinaudojo žemių savininko patarimais ir panaudojo į žemę prasiskverbiančiu radaru, kad identifikuotų vietas kasinėjimams. Šie buvo pradėti pernai. Be rasto laivo taip pat aptikta mažiausiai keturių namų ar pastatų pamatų liekanų bei daug žiedo formos laidojimo vietų.

Pilkapis, kuriame buvo užkastas laivas, buvo išgrobstytas. Veikiausiai tai padarė čia palaidoto didiko šeimos priešai. Toks kapo išniekinimas galėjo būti politinis aktas, teigiama lapkritį žurnale „Antiquity“ paskelbto mokslinio darbo išvadose. Kol kas prie laivo neaptikta žmonių kaulų, tačiau archeologai aptiko arklio ar jaučio skeletų fragmentų. Kitus artefaktus išnešė kapo plėšikai.

K. Paasche ir jo kolegos žurnale „Antiquity“ paskelbto mokslinio darbo išvadose skelbia, kad laidojimas laivuose buvo „aukščiausio lygio statuso, turtingumo ir ryšių išraiška geležies amžius Skandinavijoje“. Kartu su laivu palaidotas asmuo galėjo būti karalius, karalienė ar jarlu vadintas didikas.

Archeologai šio laivo kasinėjimus užbaigti šį mėnesį, skelbia BBC. Atrastų vinių išdėstymas ir kilio liekanos gali leisti ateityje jiems sukurti tikslią šio laivo kopiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)