Pasak tyrimų vadovo, archeologo Tomo Ivanausko, teko pabaigti dar prieš trejetą metų vykdytus kasinėjimo darbus, kurie tame plote net ir šiemet pažėrė įvairiausių senojo Mėmelio XVII-XVIII a. radinių.

Minėtame dabar aklina tvora užtvertame sklype Tomo ir Mėsininkų g. kampe galbūt jau kitais metais pradės dygti naujas viešbutis.

Sensacija nepasitvirtino

Pagal planą, iš viso archeologai apibrėžtoje teritorijoje Tomo g. turės ištirti apie 1 100 kv. m plotą. Likę dar nemažai darbų - kasėjų laukia maždaug 800 kv. m plotas.

2017-aisiais tyrimus teko sustabdyti, nes vienoje iš duobių atsivėrė akmens mūro statinio pamatai, kurie sudomino istorikus. Mat svarstoma, kad maždaug toje senamiesčio vietoje gyveno garsiojo filosofo Imanuelio Kanto (1724-1804 m.) senelis Hansas Kantas. Tad buvo atlikti išsamūs istoriniai tyrimai, sprendžiama, ar pamatai turi būti išsaugoti. Nepasitvirtinus spėlionėms (pastatas - vėlyvas, XIX a.) paveldosaugininkai nutarė, kad akmeninė struktūra nėra saugoma vertybė, tad ją leista demontuoti ir tęsti darbus.

„Tos procedūros užtruko, ir archeologai į plotą grįžo tik šių metų lapkritį. Dabar jau pasiektas 3,8-4,2 metro gylis. Demontavus pamatus atsivėrė senojo miesto XVII-XVIII a. kultūrinis sluoksnis su gana gausiais radiniais. Jų jau surinkome apie 1 500-2 000. Labai daug įvairios keramikos, radome 6 monetas: XVII a. šilingus. Taip pat - peilių, bronzinį arbatos šaukštelį, XVII a. koklių žalia glazūra, vieno iš jų fragmentas - su liūto motyvu. Tradiciškai aptikome ir tam laikotarpiui būdingų kaolino pypkių ir kt.„, - „Vakarų ekspresui“ pasakojo archeologas T. Ivanauskas.

Pažvelgus pro tvorą, duobėje matyti styrantys mediniai poliai.

„Tai Senosios Dangės upės vagos krantinių sutvirtinimai. Upės vaga galutinai buvo užpilta XVIII a. ir šioje vietoje ėmė dygti naujas kvartaliukas“, - paaiškino jis.

Visi radiniai keliaus į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų (MLIM) ir papildys gausią 2017 m. kasinėjimų medžiagą. Tolesni tyrimai bus vykdomi kitais metais, kuomet planuojama juos ir pabaigti.

Įrengtų muziejuką

Sklypą Tomo g. išsinuomojusios UAB „Eko žaliavos“ projektų vadovas Tomas Petreikis „Vakarų ekspresui“ sakė, kad bendrovės planai nesikeičia.

„Yra parengtas detalusis planas, o kai baigs darbą archeologai, vyks dviaukščio viešbučio su mansarda projektavimo procedūros. Tikimės, kad statybos prasidės jau kitąmet, o pats viešbutis lankytojams duris galėtų atverti iki 2023 m. Žinoma, jei jau kitais metais pavyks gauti statybos leidimą„, - teigė jis.

Verslininkas patvirtino, jog svarstoma kreiptis į MLIM dėl po būsimuoju viešbučiu rastų įdomesnių artefaktų demonstravimo.

„Manau, lankytojams būtų labai įdomu pamatyti radinius vestibiulyje, sužinoti teritorijos istoriją. Su muziejininkais apie šią idėją dar nekalbėjome, nes ankstoka“, - svarstė jis.