Legendinė kodų mašina buvo atrasta praėjusį mėnesį, kai buvo ieškomi apleisti žvejybos tinklai Geltingo įlankoje, šiaurės rytų Vokietijoje.

„Kolega priplaukė ir pasakė: ten yra tinklas su sena rašomąja mašinėle“, – naujienų agentūrai DPA sakė pagrindinis naras Florianas Huberis, rašo „Science Alert“.

Baltijos jūros dugne rasta „Enigma“

Tačiau komanda greitai suprato, kad visiškai atsitiktinai aptiko svarbų istorinį daiktą ir apie tai įspėjo atsakingus asmenis.

Vokietijos Šlėzvigo-Holšteino regiono valstybinės archeologijos tarnybos vadovas Ulfas Ickerodtas teigė, kad mašiną restauruos regiono archeologijos muziejaus ekspertai.

Subtilus procesas, įskaitant kruopštų nudruskinimo procesą po septynerių dešimtmečių Baltijos jūros dugne, užtruks apie metus, sakė U. Ickerodtas. Po to „Enigma“ bus eksponuojama muziejuje.

Karinio jūrų laivyno istorikas Jannas Wittas iš Vokietijos karinių jūrų pajėgų asociacijos DPA sakė manantis, kad mašina paskutinėmis karo dienomis buvo išmesta iš Vokietijos karo laivo. Esą kur kas mažiau tikėtina, kad ji buvo išmesta iš povandeninio laivo, mat rastojoje buvo trys rotoriai, o Adolfo Hitlerio „U-botai“ naudojo sudėtingesnes keturių rotorių „Enigma“ mašinas.

Sąjungininkų pajėgos be jokio poilsio stengėsi iššifruoti „Enigma“ kuriamus kodus, kurie buvo keičiami kas 24 valandas. Didžiosios Britanijos matematikas Alanas Turingas, laikomas šiuolaikinės kompiuterijos tėvu, vadovavo britų vadinamajai „Blečlio parko“ komandai, kuri 1941 m. perlaužė kodą.

Proveržis padėjo sąjungininkams iššifruoti svarbiausius radijo pranešimus apie Vokietijos karinių dalinių judėjimus. Istorikai teigia, kad tai sutrumpino karą maždaug dvejais metais.

Visa ši istorija 2014 metais buvo ekranizuota filme „The Imitation Game“, kuriame A.Turingo vaidmenį atliko „Oskarui“ nominuotas britų aktorius Benedictas Cumberbatchas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)