1. Skatina svorio augimą

Alkoholiniai gėrimai organizmą veikia ne geriau nei gazuoti ir negazuoti gaivieji gėrimai, nes juose taip pat yra kalorijų ir cukraus. Girdėjote pusiau juokais vartojamą terminą „alaus pilvukas“? Deja, tai ne mitas, rašoma thisisinsider.com. BBC duomenimis, organizmas negeba atidėti saugoti alkoholio kaip kitų maistinių medžiagų, gaunamų su maistu ir gėrimais, todėl metabolinio proceso metu alkoholis skaidomas pirmas ir organizmas susitelkia tik į tai.

Todėl jei, tarkim, renginio metu gerdami alų užkandate jį dešrainiu ar gruzdintais vištienos sparneliais, didelė tikimybė, kad iš greito maisto gautos kalorijos kaupsis ir virs riebalais. Tyrimo, kurį paskelbė leidinys „American Journal of Preventive Medicine“, išvadose teigiama, kad piktnaudžiaujant alkoholiu jauname amžiuje, vėliau gyvenime gresia nutukimo rizika. O nutukimas savo ruožtu didina įvairių sveikatos problemų riziką – nuo širdies ligų ir padidėjusio kraujo spaudimo iki insulto ar vėžio, įspėja Ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

2. Silpnina imuninę sistemą

Healthline.com duomenimis, žmonės, kurie ilgą laiką reguliariai vartoja alkoholinius gėrimus, labiau linkę susirgti plaučių uždegimu ir tuberkulioze nei kiti gyventojai. JAV Nacionalinės medicinos bibliotekos paskelbto tyrimo duomenimis, alkoholio vartojimas siejamas su 10 proc. visų šalyje diagnozuojamų tuberkuliozės atvejų

Alkoholizmas

3. Skatina širdies ligas

Nors apsiriboti viena taure alkoholio per dieną gali būti nelengva, jei reguliariai viršysite šį kiekį, tai neigiamai atsilieps sveikatai, įspėja Klivlando klinika. Piktnaudžiavimas alkoholiu kenkia širdžiai, ji silpnėja, sutrinka širdies ritmas, didėja aukšto kraujospūdžio rizika.

4. Didina tam tikrų onkologinių susirgimų riziką

Polinkis piktnaudžiauti alkoholiu gali susilpninti baltųjų kraujo kūnelių gebėjimą kovoti su žalingomis bakterijomis, o tai potencialiai padidina riziką susirgti onkologinėmis ligomis. JAV Nacionalinis piktnaudžiavimo alkoholiu ir alkoholizmo tyrimų institutas įspėja, kad žmonės, kurie dažnai vartoja alkoholį, rizikuoja susirgti burnos, stemplės, gerklės, kepenų ir krūties vėžiu.

5. Skatina kasos uždegimą

Vartojant per didelius alkoholio kiekius pernelyg suaktyvėja virškinimo enzimai, kuriuos gamina kasa. Šie enzimai susikaupia ir gali sukelti kasos uždegimą – pankreatitą. Mayo klinikos duomenimis, lėtinis pankreatitas sukelia stiprų pilvo skausmą, taip pat gali sukelti potencialiai mirtinas komplikacijas, tokias kaip infekcijos, inkstų nepakankamumas ir diabetas.

6. Pažeidžia kepenis

Šis šalutinis alkoholio poveikis žinomas geriausiai, bet dėl to jis nėra mažiau svarbus ar rimtas. Išgėrus alkoholio, kepenims reikia daug dirbti, kad jį suskaidytų, o jei alkoholis vartojamas metų metus, kepenyse atsiranda uždegimų židinių, todėl padidėja cirozės ir kitų kepenų ligų rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)