Piešiniai sukurti ant uolų, besidriekiančių beveik 13 kilometrų – archeologai šį atradimą praminė „senovinės Siksto koplyčios“ vardu, rašoma „The Guardian“.

Piešinių amžius nustatytas pagal tai, kad piešiniuose vaizduojami jau seniai išnykę ledynmečio gyvūnai, tokie kaip mastodontas (priešistorinis dramblinių šeimos atstovas), kurio Pietų Amerikoje nebėra bent jau 12 500 metų. Piešiniuose taip pat vaizduojami ir kiti priešistoriniai gyvūnai, pavyzdžiui, paleolama, išnykę kupranugarių giminaičiai milžiniški tinginiai ir ledynmečio arkliai.

Šiuos gyvūnus pamatė ir nupiešė pirmieji Amzonę pasiekę žmonės. Jų piešiniai leidžia mums žvilgtelėti į prarastą senovinę civilizaciją. Svarbiausia, atradimas toks didelis, kad tikriausiai prireiks ne vienos kartos mokslininkų, kad pavyktų ištirti visus piešinius.

Atrasti daugiau nei 12 tūkst. metų senumo piešiniai

Piešiniai buvo atrasti dar pernai metais, tačiau buvo nuspręsta apie juos kol kas nepranešti. Piešiniai rasti ypač atokioje Serranía de la Lindosa vietovėje, kuri yra sunkiai pasiekiama – reikia dvi valandas važiuoti automobiliu, o tada archeologai 4 valandas žygiuoja. „Naujoji radimvietė yra tokia nauja, jie dar net neturi pavadinimo“, – sako archeologė Ella Al-Shamahi.

Ji kalbėjo apie didelį susijaudinimą išvydus „žadą atimančius“ piešinius, kurie buvo sukurti prieš tūkstančius metų.

Ella Al-Shamahi

Šiose vietovėse gausu žmonėms pavojingos gyvūnijos,, pavyzdžiui – kaimanų (aligatorinių krokodilų) ir net vienų iš pavojingiausių gyvačių. Joms įkandus yra 80 proc. tikimybė, kad asmuo – mirs. Archeologai pasakoja, kad kartą tokia gyvatė jiems pastojo kelią, bet šie neturėjo pasirinkimo – teko eiti pro ją, mat jau smarkiai temo. Ir nors įkandus tokiai gyvatei realiai nėra šansų pasiekti ligoninę, E. Al-Shamahi sako, kad vis tiek 100 proc. verta išvysti piešinius,

Kaip jau minėta, atradimą padarė britų ir kolumbiečių mokslininkų komanda. „Kai tu ten, tiesiog trykšti emocijomis. Mes kalbame apie keletą dešimčių tūkstančių piešinių. Prireiks kartų, kad sugebėtume juos visus aprašyti. Už kiekvieno posūkio – vis nauji piešiniai. Mes matome gyvūnus, kurie dabar jau išnykę. Piešiniai yra tokie natūralūs ir taip gerai sukurti, kad beveik nekyla abejonių, kad, pavyzdžiui, žiūrite į arklį. Ledynmečio arklys pasižymėjo laukiniu, dideliu snukiu. Piešinys toks detalus, kad galima pamatyti net arklio plaukus. Tai nuostabu“, – sako komandos vadovas ir Ekseterio universiteto archeologijos profesorius, Amazonės ir ikikolumbinės istorijos ekspertas José Iriarte.

Atrasti daugiau nei 12 tūkst. metų senumo piešiniai

Piešiniuose taip pat galima išvysti žuvų, vėžlių, driežų, paukščių bei žmones, kurie šoka, laikosi susikibę rankomis. Vienas iš žmonių dėvi kaukę, kuri primena paukštį su snapu. Taip pat piešiniai yra ir aukštai ant uolų, tad archeologams beliko tik svarstyti, kaip šie priešistoriniai žmonės ten sugebėjo užlipti.

Mokslininkai mano, kad jų laukia dar daug atradimų, mat jie kol kas „tik pakrapštė paviršių“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)