Link tokios žvaigždžių sinchronizacijos judama jau nuo vasaros, kai Jupiteris ir Saturnas ėmė artėti vienas kito. O gruodžio 16–25 dienomis atstumas tarp jų sudarys vos penktadalį pilno Mėnulio, rašoma sciencealert.com.

Nors šios planetos fiziškai nebus arti viena kitos, žinoma, žvelgiantiems iš Žemės į naktinį dangų, jos atrodys kaip vienas ryškios spalvos taškas.

„Toks šių dviejų planetų išsidėstymas vienoje linijoje yra itin retas ir įvyksta kartą per maždaug 20 metų. Tačiau toks išsidėstymas bus išskirtinai retas, nes atrodys, kad šios dvi planetos yra itin arti viena kitos, – sakė Raiso universiteto astronomas Patrickas Hartiganas. – Jums tektų nukeliauti į praeitį iki 1226 metų kovo 4 d., kad pamatytumėte artimą šių metų išsidėstymą vienoje linijoje naktiniame danguje.“

Tam, kad galėtume aiškiausiai pamatyti šį įspūdingą vaizdą, jums reikėtų atsidurti kažkur prie ekvatoriaus. Tačiau jeigu dangus bus giedras, toks planetų išsidėstymas vis tiek turėtų būti gerai matomas beveik bet kurioje Žemės vietoje.

Šią planetų porelę naktiniame danguje bus galima stebėti kiekvieną vakarą maždaug valandą po Saulės nusileidimo, sako astronomai. Jeigu panorėsite aptikti šias planetas, geriausia savo teleskopą nukreipti į dangų vakaruose.

„Artimiausio suartėjimo vakarą gruodžio 21 dieną jos atrodys kaip dviguba planeta, kurias skiria vos penktadalis pilno Mėnulio skersmens, – sakė P. Hartiganas. – Daugeliui žiūrinčiųjų per teleskopus kiekviena planeta ir keli jų palydovai tą vakarą bus matomi tame pačiame stebėjimo lauke. Kuo šiauriau bus stebėtojas, tuo mažiau laiko jis turės užfiksuoti planetas, kol jos nenusileis žemiau horizonto.“

Šios planetos danguje bus pakankamai ryškios, tad bus matomos ir prieblandoje, o tai gali būti geriausias metas pamėginti jas stebėti, jeigu būsite Jungtinėse Valstijose. Tokie interneto puslapiai kaip „Stellarium“ turėtų padėti jums rasti planetas, priklausomai nuo jūsų buvimo vietos.

Nors tokio planetų išsidėstymo nematyta nuo viduramžių, kitas toks išsidėstymas bus fiksuojamas sąlyginai greitai... 2080 metų kovą. Vėliau Jupiteris ir Saturnas taip arti vienas kito atsidurs tik 2400 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)