Dirbame iš namų, neiname į viešus renginius, lauke stengiamės išlaikyti atstumą nuo nepažįstamų žmonių. Visa tai - protingi žingsniai tokiu metu. Tačiau žmogus įprastai yra socialinis gyvūnas - mums patinka būriuotis. Ir tai turi šiokios-tokios naudos.

Žmonės keičiasi patogenais. Viena vertus, didesnė patogenų (bakterijų ar virusų) dozė gali sukelti ligas. Kita vertus, tas ryšys padeda stiprinti imuninę sistemą. Mūsų kūnas tarsi renka informaciją apie patogenus ir jiems pasiruošia. Na, bent jau pasiruošdavo, nes dabar laikomės socialinės distancijos.

Bet ar tai tikrai blogina mūsų imuninės sistemos būklę? Trumpas atsakymas - ne.

Visų pirma, socialinės distancijos laikomės pakankamai trumpai. Jūsų imuninė sistema formavosi metų metus ir trumpas atsiskyrimas nuo kitų žmonių jos duomenų bazės nepablogins. Be to, tikėtina, kad jūs vis tiek susiduriate su daugybe mikrobų - niekas į sterilius kambarius neužsidarė.

Jūs valgote mikrobus, geriate mikrobus ir į odą trinate mikrobus. Žmogiško kontakto dabar mažiau, bet ir jis visiškai neišnyko - jūs tikriausiai vis tiek einate į parduotuvę ir liečiate tai, ką lietė kiti. Neinate? Maisto jums vis tiek pristato žmogus. Jeilio universiteto profesorė Akiko Iwasaki taip apibūdino dabartinį žmonių gyvenimo būdą taip: „Mes nuolat susiduriame su mikrobais. Mūsų imuninė sistema turi nuolat reaguoti.“ Ir taip yra net, jei sėdite namuose.

Taigi, dabartinis laikotarpis yra per trumpas, kad pakenktų imuninei sistemai, o ir visiškos švaros mūsų gyvenimuose nebūna.

Tačiau sustiprinti imuninę sistemą vis tiek būtų gera mintis. Reikėtų valgyti daugiau vaisių ir daržovių, vengti streso, gerai išsimiegoti. Skiepai nuo gripo šiuo metu taip pat yra labai svarbūs.